Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У таксистів в Україні побільшає проблем: якого нововведення варто дотримуватися з жовтня

Розповідаємо, через яке порушення українським таксистам загрожують неприємності з податківцями та штрафи

Фото: УНІАН, Unplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні з'явилися нові правила для таксистів

Фото: УНІАН, Unplash. Колаж: Pro Гроші

Українські таксисти з жовтня працюють за новими правилами. Так, їх зобов'язали встановити реєстратори розрахункових операцій (РРО) або програмні РРО.

Про це повідомили у Державній податковій службі.

Податківці, зокрема нагадали, що для фізичних осіб підприємців вже не актуальна норма закону, завдяки якій вони могли не користуватися реєстратором розрахункових операцій. Тобто, пасажири після поїздки у таксі мають отримувати від водія фіскальний чек за отриману послугу.

Таксиста в Україні потрібно встановити РРО вже у жовтні, аби законно продовжувати роботу
Таксиста в Україні потрібно встановити РРО вже у жовтні, аби законно продовжувати роботу
Фото: Податкова

"З 1 жовтня до суб’єктів господарювання, які надають послуги таксі та приймають до оплати готівкові кошти та/або електронні платіжні засоби без проведення таких операцій через РРО, можуть застосуватись штрафні (фінансові) санкції за порушення вимог закону", — йдеться у повідомленні.

Скільки можуть заробляти таксисти в Україні

Наприклад, працівники компанії Uber за годину, яку проведуть за кермом, можуть заробити у середньому 200. гривень. Тобто, якщо працювати, наприклад, на постійній основі 10 годин в день, то можна заробити 2 тисячі гривень, а за підсумком місяця водій може заробити 48 тисяч гривень.

До того ж компанія пропонує водіям самостійно обирати, за яким графіком вони хочуть працювати та заробляти на своїх умовах. Так, чим довше водій розвозить пасажирів, тим більше заробляє.

Хто може не користуватися РРО

За словами бухгалтера Михайла Смоковича, не встановлювати РРО можуть підприємці, які продовжують свою діяльність на територіях, де ведуться бойові дії з російських окупантів. Також без РРО дозволили працювати ФОПам 1 групи — ті, які працюють на ринку або надають побутові послуги населенню і не мають у штаті найманих працівників.

Але реєстратор розрахункових операцій потрібен, якщо у підприємця є інтернет-еквайринг, він приймає готівку, платежі на свою карту ФОПа. Втім, існує виключення.

"У законі про РРО є 9 стаття, у пункті 14 якої сказано, що якщо підприємець надає послуги і за ці послуги отримує кошти через дистанційні канали прийому оплати — він може працювати без РРО", — пояснив Смокович.

Як зареєструвати РРО

Для цього юридична або фізична особа-підприємець має подати заявку до відповідних органів. Зробити це можна самостійно або через свого законного представника, надіславши документи поштою (рекомендованим листом). А ще заповнити заяву на реєстрацію РРО можна онлайн — в Електронному кабінеті платника податків.

Щоб отримати дозвіл на реєстрацію РРО від підприємців знадобляться документи, а саме:

  • заяву про реєстрацію/перереєстрацію реєстратора розрахункових операцій (РРО) за формою: №1-РРО;
  • заяву про реєстрацію/перереєстрацію РРО з торгівлі валютними цінностями за формою: №1-РРОВ;
  • реєстраційне посвідчення РРО (у разі перереєстрації).

Подати заяву про реєстрацію/перереєстрацію РРО можна до контролюючого органу за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків.

Після реєстрації РРО підприємці отримають фіскальний номер — десятирозрядний числовий порядковий номер реєстраційного запису в інформаційно-телекомунікаційній системі Державної податкової служби відповідно до алгоритму його формування.

Раніше ми писали, скільки платять за роботу кур'єрам Glovo. Також ми розповідали, як легко перевірити ФОП, чи є на у нього заборгованість.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.