Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям повертають довоєнну систему податків – що робити ФОПам без РРО

Розповідаємо, чи усім підприємцям в Україні потрібно встановлювати РРО після повернення довоєнної системи оподаткування

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Не всім ФОПам в Україні потрібно користуватися РРО

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як відомо, законопроєкт №8401 передбачає не тільки скасування податку у розмірі 2% податок для ФОПів, але й штрафи для підприємців, які не використовують реєстратор розрахункових операцій (РРО). Втім, не усім ФОПам потрібно встановлювати РРО та видавати фіскальні чеки.

Про це розповів бухгалтер Михайло Смокович.

Кому можна не використовувати РРО

За його словами, така можливість є у підприємців, які працюють на територіях, де ведуться бойові дії проти російських окупантів. За відсутність РРО податкова підприємців штрафувати не буде.

Також від без РРО можуть працювати ФОПи 1 групи — ті, які працюють на ринку або надають побутові послуги населенню і не мають у штаті найманих працівників.

"Якщо підприємець отримує кошти за надані послуги чи за продані товари виключно на рахунок ФОПа за реквізитами IBAN, то РРО можна не використовувати. Це стосується практично усіх айтішників, фрілансерів, які надають свої послуги компаніям", — розповів Смокович.

Натомість реєстратор розрахункових операцій знадобиться, якщо у підприємця є інтернет-еквайринг, він приймає готівку, платежі на свою карту ФОПа. Але є одне виключення.

"У законі про РРО є 9 стаття, у пункті 14 якої сказано, що якщо підприємець надає послуги і за ці послуги отримує кошти через дистанційні канали прийому оплати — він може працювати без РРО", — підкреслив Михайло Смокович.

Що робити ФОПам, які працюють з Новою поштою

Таким підприємцям Михайло Смокович радить підписати договір з Новою поштою та NovaPay, аби отримувати платежі одразу на рахунок ФОПа та фіскалізувати всі продажі через Нову пошту.

"Податкова вважає, що якщо ви відправляєте товар Новою поштою, то вкладаєте чек. Але Нова пошта — логістична компанія, а не сервіс доставки.Тому, коли ми відправляємо товар без чека – людина не зможе підтвердити, що отримала цей товар саме від вас. А це порушення закону про захист справ споживачів", — пояснив експерт.

Коли скасують спрощену систему оподаткування

Це станеться 1 серпня 2023 року. За словами очільника фінансового комітету Верховної Ради Данила Гетманцева, на старому форматі оподаткування залишиться бізнес у прифронтових зонах. Загалом у перший день серпня в Україні:

  • скасують єдиний податок у розмірі 2%;
  • зникнуть пільги зі сплати податку для ФОПів 1 та 2 групи;
  • з'являться документальні перевірки підприємців.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто з підприємців може отримати від держави 20 тисяч гривень. Більше про податки в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.