Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ринок таксі вже не той – які зміни внесла війна та чому водії "тікають"

Розбиралися, як війна вплинула на ринок таксі в Україні та що відбувається за лаштунками різних служб

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Ринок таксі в Україні зазнав суттєвих змін після початку повномасштабної війни

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Повномасштабна війна вплинула майже на всі сфери діяльності в Україні. Вартість деяких послуг зросла, деякі компанії взагалі припинили своє існування, а хтось попри складнощі продовжував розвивати свій бізнес. Це стосується й ринку таксі в Україні, адже після "простою" служби почали набирати нових обертів.

Журналісти Pro Гроші розбиралися, що змінилося на ринку таксі після початку війни, скільки заробляють водії та що буде з тарифами на поїздки надалі.

Зміст
1.Як війна вплинула на ринок таксі в Україні
2.З якими проблемами зараз стикається ринок таксі
3.Чоловіки VS жінки: кого зараз раді бачити служби таксі
4.Скільки заробляють таксисти
5.Таксі у комендантську годину: чи працюють водії вночі
6.Що не влаштовує водіїв у службах таксі
7.Як менеджери бачать подальший розвиток служб
8.Що буде з цінами на таксі надалі
9.Ціни на таксі: яка служба дорожча та дешевша

Як війна вплинула на ринок таксі в Україні


Кілька таксистів з Дніпра розповіли нам, що війна дійсно певним чином вплинула на ринок таксі. Наприклад, в перші тижні війни люди боялися навіть виходити з дому, тому попит різко впав. Також безпосередньо на "простій" вплинуло запровадження комендантської години.

Таксі було моїм єдиним джерелом доходу, тому були певні переживання щодо того, чи відновить ринок таксі свою роботу найближчим часом. Ми тоді з колегою годинами могли сидіти та спостерігати за додатком, куди надходять замовлення, але було тихо, – розповів Євген.

Проте, вже через деякий час попит почав відновлюватися, люди їздили на роботу, відпочивали за містом та гуляли з друзями впритул до комендантської години. Замовлень ставало все більше і більше й таксисти повернулися до своєї роботи.

Зараз я не можу сказати, що попит якось відрізняється від довоєнного часу, єдине, що немає замовлень вночі. Ринок таксі відновився після несподіваного початку війни й зараз продовжує тішити своїх пасажирів, – підсумував Валентин.

З якими проблемами зараз стикається ринок таксі


Зараз багато водіїв звільняються з роботи через високу комісію служб таксі. При цьому нові люди також реєструються, починають працювати, але надовго не затримуються.

Зараз я працюю з багатьма українцями, які переїхали з небезпечних регіонів на своєму авто та працюють у службі таксі, аби були гроші на оплату квартири та купівлю продуктів, – зазначив Олег, який працює таксистом в Дніпрі.

Щодо кількості автівок, то зараз багато водіїв працюють на своїх транспортних засобах, це зручно для них самих й до того ж не потрібно додавати нові автомобілі в автопарк.

Чоловіки VS жінки: кого зараз раді бачити служби таксі


Топменеджер Bolt Сергій Павлик в інтерв'ю виданню Forbes зазначив, що в умовах війни портрет водія майже не змінився, переважно у службах таксі працюють чоловіки. Однак частка жінок-водійок зростає, хоча зараз їх ще дуже мало, приблизно 5%.

З його словами, найбільший попит на реєстрацію залишається серед чоловіків, можливо, через певні переконання і стереотипи у суспільстві. Проте, статистика свідчить, що, наприклад, жінки акуратніше керують автомобілем, тому потрібно руйнувати ці стереотипи та залучати якомога більше жінок-водійок.

Скільки заробляють таксисти


Насамперед заробіток водіїв залежить від того скільки годин вони працюють, яку кількість поїздок виконують тощо. Наприклад, водій в середньому за годину може виконати 2-3 поїздки з середнім чеком 100 – 150 гривень, в залежності від дистанції та часу перебування в дорозі.

Таким чином можна порахувати, якщо таксист в Дніпрі працює по 8 годин на день та встигає виконувати по 2 замовлення на годину, то в день він заробляє 1 600 – 2 400 гривень (відштовхуючись від середнього чека). Виходить, що за п'ять робочих днів на тиждень водій отримує 8 000 – 12 000 гривень, а щомісячна зарплата становить близько 24 000 -– 36 000 гривень.

Але не варто забувати, що водії платять певний відсоток службі таксі, де вони працюють, заправляють авто та за власні кошти здійснюють ремонт, якщо це необхідно. Щодо відсотків, це все дуже індивідуально та конфіденційно, тому лише водії знають, скільки вони платять організації на яку працюють, – пояснив таксист Андрій.

Таксі у комендантську годину: чи працюють водії вночі


Насправді, щоб пересуватися по місту у легковому авто в комендантську годину, потрібно мати певний дозвіл від поліції, щоб у разі зупинки водія не притягнули до відповідальності. Водії зазначили, що отримати цей дозвіл вкрай важко, тому кращий варіант просто не працювати вночі.

До того ж багато служб просто припиняють свою роботу під час комендантської години, аби ні водії, ні пасажири не потрапили у халепу. Однак є недобросовісні таксисти, які за 10 хвилин до початку комендантської години приймають замовлення, але пасажиру кажуть, що вартість поїздки буде на 300 гривень дорожче, адже він не встигне повернутися додому. Але такі водії в службах таксі надовго не затримуються, – розповів Валентин.

Що не влаштовує водіїв у службах таксі


В українських службах таксі стає все більше проблем з водіями та автопарком. Минулого року через безробіття автовласники масово реєструвалися у службах таксі. Все для того, щоб заробити хоча б якісь гроші. Однак зараз чимало людей звільняються звідти й для цього є певні причини.

  • Збільшена комісія

Це перша причина, чому водії не хочуть працювати. Виходить, що заробітки автовласників упали, а машини "вбиваються" просто так.

  • Мобілізація

Більшість таксистів були саме чоловіками. Тому логічно, що наразі, коли повістку можна отримати будь-де, таксисти просто йдуть зі своїх служб.

Голова Української таксомоторної асоціації Андрій Антонюк в коментарі сайту Страна.ua повідомив, що на ринку вже відчувається дефіцит машин та водіїв, особливо з урахуванням того, що попит на таксі в Києві почав зростати.

  • Ринок праці почав оживати

Саме тому наразі багато тих автовласників, які працювали лише у таксі, влаштовуються на інші вакансії. Це ще одна причина відтоку водіїв.

  • Треба платити податки

У службах попередили водіїв про те, що отримати оплату готівкою вони більше не зможуть, вона здійснюватиметься лише на банківські картки. Такі поступові нововведення почалися з середини травня. Це означає, що значний відсоток грошей треба буде віддати державі. Це факт теж може спричинити черговий відтік водіїв.

Як менеджери бачать подальший розвиток служб


Uklon

Співзасновник Uklon Сергій Смусь у коментарі виданню The Рage запевняє, що ситуація до кінця 2023 року буде плюс-мінус такою, якою була останні пів року 2022-го: "Війна триватиме, а відштовхуючись від цього, ставимо собі план, за яким результати цього року мають бути плюс-мінус тими самими, що й у 2022-му. Ми й до війни тримали руку на пульсі з погляду перегляду нашої стратегії, бюджетів, а зараз робимо це набагато частіше".

Виходить, що компанія постійно в оперативному режимі, а тому спрогнозувати щось до кінця року поки важко.

Сергій Смусь додав, що, якщо компанія може більше інвестувати в сервіс в Україні – вона інвестує. Якщо десь ситуація погіршується, навпаки, починає зменшувати маркетинг. Тобто постійно має справу з бюджетами, аби компанія могла стабільно працювати.

Bolt

Керівник напряму замовлення поїздок компанії Bolt в Україні Сергій Павлик в коментарі ITC.ua каже, що їхня компанія враховувала усі ризики, пов’язані з воєнним станом: "Ми віримо, що всі наші клієнти незабаром повернуться до України. Тому ми й досі залишаємося тут і допомагаємо людям. Оскільки залізниця, аеропорти та інші транспортні вузли зазнали руйнувань, наш сервіс працювати й надалі".

Україна знаходиться у стані війни з 2014 року. А тому ще з часу, коли сервіс запустився (2018 рік), Bolt враховував всі ризики, пов’язані з воєнним станом і вірогідністю повномасштабного вторгнення.

За словами Сергія Павлика, саме з врахуванням цього компанія продовжувала інвестувати в розвиток сервісу в Україні. На його думку, соціальна функція, а саме допомога людям пересуватися та заробляти гроші, є дуже важливою у цей скрутний час.

Що буде з цінами на таксі надалі


Експерти не виключають, що найближчим часом можуть зрости цінники на таксі. Все через те, що водіям поступово прибирають можливість готівкової оплати та заганяють гроші на карти. Тому що, окрім комісії службі таксі, водіям доведеться ще сплачувати податки, а саме 18% ПДФО та 1,5% військового збору. Це вже викликало невдоволення серед таксистів.

Про поступове подорожчання тарифів говорить й співзасновник Uklon Сергій Смусь: "Тарифи в нас дуже лояльні до користувачів з огляду на інфляцію майже 27% у 2022 році та всі інші чинники на кшталт здорожчання палива, амортизації тощо".

За словами експерта, те підвищення більш-менш покривало здорожчання палива, а амортизацію взагалі ні, бо всі їздять на іноземних автівках, а обслуговування зросло у два-три рази. Але ж є конкуренція, яка й регулює ціну.

У 2023 році Нацбанк та Мінфін запланували дуже суттєву інфляцію. Тому зростання тарифів буде, але воно буде поступовим.

Ціни на таксі: яка служба дорожча та дешевша


Для порівняння ми взяли найпопулярніші служби таксі та пікові години, а саме 09:00 та 18:00. Таксі замовляли у Києві від Майдану Незалежності до вулиці Труханівської. Машини – стандарт класу.

Станом на 09:00 ціни були такі:

  • Uber – 80,31 гривні.

  • Bolt – 108 гривень.

  • Uklon – 184 гривень.

Станом на 18:00 таксі можна було замовити за такими цінами:

  • Uber – 159,19 гривні.

  • Bolt – 98 гривень.

  • Uklon – 165 гривень.

Раніше ми розповідали про дивні поїздки українців в таксі. Також ми писали, як таксисти найчастіше "розводять" туристів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.