Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Легенда корупційних схем і зрадник України: хто зміг домогтися скасування санкцій ЄС

Розповідаємо, хто з колишніх чиновників часів Януковича зміг уникнути санкцій у справі , що тривала 9 років

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Судова тяганина продовжувалась 9 років

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Корупційні схеми, на жаль, досить часте явище в Україні, навіть під час війни. Попри те, що успішна боротьба з незаконними схемами в країні триває, інколи навіть Європі складно витримати тиск адвокатури підсудних осіб і колишні чиновники досягають своїх цілей.

Про це пишеться у статті видання Bloomberg.

Кому з колишніх скандальних чиновників вдалося домогтися зняття санкцій

Колишній український високопоставлений прокурор Віктор Пшонка та його син Артем, які перебувають у Росії після падіння підтримуваного Кремлем режиму, отримали перемогу в суді Європейського Союзу стосовно їх включення до списку санкцій блоку.

У середу, Європейський суд загальної юрисдикції оголосив, що відмінив рішення про занесення Пшонки та його сина до списку санкцій, мотивуючи це помилками в оцінках та сумнівами щодо належної "міцної фактичної основи".

У 2014 році Пшонка та його син вперше потрапили під санкції Європейського Союзу як особи, які підлягають кримінальному переслідуванню в Україні за звинуваченням у розкраданні українських державних коштів та їх незаконному виведенні за межі країни.

Віктор Пшонка був символом епохи корупції за часів колишнього президента України Віктора Януковича. Його портрет в золотій рамі, на якому він зображений як римський Цезар, став емблемою цього періоду. Артем Пшонка також був депутатом в партії Януковича і обвинувачується у розкраданні державних коштів.

Яка корупційна схема досі процвітає в Україні

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції, Олександр Новіков, наголосив, що найбільша кількість випадків незаконного збагачення пов'язана зі зловживаннями при перетині кордону. Він зазначив, що хоча урядовий комітет схвалив план усунення корупційних ризиків при перетині кордону, сам уряд відмовився затвердити цей план. Така відмова може бути однією з причин існування корупції в цій сфері, оскільки не був прийнятий системний комплекс заходів для боротьби з цим явищем.

Нещодавно Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру народному депутату та її помічниці за отримання хабара в розмірі 5,3 тис. доларів за дозвіл на перетин кордону. За результатами досудового розслідування було встановлено, що депутатка та її помічниця обіцяли громадянинові допомогти отримати дозвіл на виїзд за межі України та внести необхідні відомості до Інформаційної системи "Шлях" за грошову винагороду.

Раніше ми повідомляли, яка нова шахрайська схема становить потенційну загрозу для українців. Також ми писали про скандальний серіал на, який хочуть витратити державні кошти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.