Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Швидкий інтернет навіть у полі – Укрзалізниця починає обладнувати поїзди Starlink

До кінця року інтернет від Starlink планують увімкнути в усіх потягах Інтерсіті

Фото: Укрзалізниця. Колаж: Pro Гроші

Перший потяг Інтерсіті обладнали Starlink

Фото: Укрзалізниця. Колаж: Pro Гроші

В Україні з'явився перший поїзд Інтерсіті+, який обладнали терміналом Starlink. До кінця року інтернет від Starlink увімкнуть у всіх потягах цього типу.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров разом з Укрзалізницею.

УЗ успішно завершила тестування WI-FI на базі технології Starlink в поїзді Інтерсіті.

"Ми партизанськими методами обладнали Starlink один поїзд Інтерсіті й катали його на різних маршрутах більш як 100 днів", – зазначили у пресслужбі компанії.

Згідно з результатами тестування було виявлено, що доступність інтернету на маршруті сягає 97%, а швидкість – до 100 Мбіт/с.

"До речі, протягом року інтернет від Starlink з‘явиться у всіх поїздах Інтерсіті+. Команда Мінцифри вже передала УЗ 450 терміналів. Наступного місяця доставимо ще одну партію. Щоб подорожуючи, ви могли працювати, дивитися серіали й спілкуватися з рідними", – зазначає Федоров.

Чому Starlink в України коштує дорожче, ніж у Європі

Ціна на термінали супутникового інтернету Starlink від Space X в Україні дорожча, а платити за користування потрібно постійно, оскільки в Україні спостерігається вищий трафік використання.

Директор департаменту з розвитку фіксованого інтернету Міністерства цифрової трансформації Юрій Мацик пояснив, чому вартість терміналів супутникового інтернету Starlink для України відрізняється від цін в інших європейських країнах.

Мацик пояснює різницю в підході до тарифів і вартості лише баченням Space X.

"Компанії категорично не подобалася ситуація, коли термінали, призначені для приватного використання, приєднували до мобільних веж. У Чернігівській області одним Starlink роздавали інтернет п'ятьом селам, бо був обірваний магістральний канал. Компанія бачить трафік, який проходять через термінал. Вона бачить, скільки споживає один найбільш активний користувач у світі, а в нас це в рази більше", — підкреслив чиновник.

З 29 грудня для України почали діяти нові тарифи за користування супутниковим інтернетом Starlink. Так, вартість послуг для українських клієнтів подорожчала з 60 доларів (близько 2,3 тис. грн) до 75 доларів на місяць (2,8 тис. грн).

Водночас згідно з даними на сайті компанії, обладнання для супутникового зв'язку теж подорожчало. Якщо раніше воно коштувало 500 доларів, то тепер — 700 доларів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, кого звільнили від сплати податків при ввезенні Starlink в Україну. Також ми розповідали, який новий маршрут запустила Укрзалізниця.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.