Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні скасували деякі податки – кого стосуються зміни та які умови

Щоб зберігати більше пального, ніж дозволено законодавством, потрібно подати декларацію до податкової

Фото: РБК-Україна, UBR. Колаж: Pro Гроші

В Україні змінили правила щодо ввезення Starlink і зберігання пального

Фото: РБК-Україна, UBR. Колаж: Pro Гроші

13 грудня у Верховній Раді відбулося голосування за законопроєкти № 8196 та № 8197 стосовно звільнення від ПДВ генераторів і терміналів Starlink, а також дозволу зберігати великі обсяги пального без ліцензії.

Як проголосували, повідомив народний депутат Ярослав Железняк в Telegram-каналі.

Зміни, з якими зіткнуться українці, вже внесли до Податкового та Митного кодексів. За законопроєкт № 8196 проголосував 331 нардеп. Відповідно до нього від мита та податку на додану вартість звільняються генератори, акумулятори та термінали Starlink, навіть якщо обладнання надійшло фізичним особам через поштове відправлення.

Це дозволить позбавити громадян бюрократичних проблем на митниці та пришвидшити отримання необхідних установок, які забезпечують функціонування бізнесу й зручну життєдіяльність українців. Аналогічний дозвіл надали обладнанню для відновлення енергопостачання, зокрема технічній допомозі Energy Community.

Як уточнив Ярослав Железняк, "зробили таке ввезення у будь-який спосіб – навіть для міжнародних поштових та експрес-відправлень, без вимог сертифікатів чи інших бюрократичних перешкод".

Відомо, що жителям деяких міст будуть компенсувати купівлю генераторів за кошти місцевого бюджету. Право на відшкодування витрачених фінансів мають об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), житлово-будівельні контори (ЖБК) і керівники багатоквартирних будинків.

Залежно від міста, сума компенсації становить від 50% до 80% вартості. Гроші обіцяють нарахувати протягом двох місяців після подання заяви та повного пакета документів до міської чи районної адміністрації.

Штрафів за зберігання палива не буде

Відтепер на законодавчому рівні закріплена можливість зберігати бензин і дизель для генераторів без потреби отримання ліцензії. Норма діє на час воєнного стану. Йдеться про пальне об'ємом до 2 000 л, яким заправляють генератори для забезпечення власних потреб. Якщо необхідно збільшити обсяги, платникам податків потрібно подати декларацію до податкової.

До затвердження змін український бізнес зберігав пальне на власний ризик, оскільки за подібне передбачався штраф у пів мільйона гривень. Але в сучасних умовах, коли підприємства працюють навіть під час екстрених і стабілізаційних відключень електроенергії, генератори функціонують на повну потужність, що означає необхідність закуповувати бензин заздалегідь і тримати в необлаштованому для цього приміщенні.

Але значні витрати на покупку обладнання, постійне оновлення обсягів палива, а також великі тарифи на електроенергію спонукали уряд послабити обмеження і прийняти відповідні зміни. Зазначимо, що підприємцям доводиться платити за світло понад 20 грн за кіловат-годину під час використання генератора.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що генератори можуть розорити українців, і розповідав, скільки коштує кіловат-година. Також ми повідомляли, що українці можуть повернути до 80% від вартості генераторів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.