Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяких українців звільнили від кількох податків – хто може не платити

Розповідаємо, що зміниться для українців через енергокризу

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

В Україні скасували податки на ввезення Starlink і генераторів

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

В Україні тепер вже офіційно скасували ввізне мито та ПДВ на генератори, акумулятори і термінали Starlink, а ще дозволили зберігати до 2 тис. літрів пального без ліцензії.

Відповідні зміни до Податкового та Митного кодексів підписав президент України Володимир Зеленський, повідомив нардеп Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі.

На які зміни очікувати

За інформацією депутата, з 1 січня ПДВ та мито не будуть збирати під час ввезення в Україну генераторів, акумуляторів та терміналів Starlink. Нові норми стосуються і фізичних осіб, закон діятиме до травня 2023 року.

Крім того, на період воєнного стану українцям зберігати до 2 тис. літрів пального для генераторів без ліцензій. Якщо обсяги пального будуть більшими, то платникам податків необхідно подати декларацію до податкової. При цьому фізичним особам не потрібні ніякі дозволи для зберігання пального.

Також, за словами Железняка, від ПДВ і мита була звільнена уся технічна допомога від партнерів для України у рамках програми Energy Community. Мова йде про обладнання, яке наша держава отримує від союзників для відновлення постачання енергії.

Новий податок через війну

В Офісі Президента думають над можливістю впровадження податку за допомогою якого Збройні сили України отримають додаткове фінансування.

Як пояснив заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма, в Україні наразі триває війна і допомагати ЗСУ маємо тільки ми.

Тому будем розглядати питання введення певного податку на Збройні Сили, формулу його проговорюємо, аналізуємо зараз. Але будь-який платник повинен розуміти, що кожна гривня, яку він не заплатив – це кошти, які були забрані у наших військових", – сказав Шурма.

Він також нагадав, що під час війни всі військові видатки бюджету фінансуються виключно коштом платників податків.

Раніше ми розповідали, що треба зробити кожному ФОПу перед Новим роком. Також ми писали, які додаткові послуги з'явилися у "Дії".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.