Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Інтернет за космічними цінами: чому Starlink в Україні коштує дорожче, ніж у Європі

Термінали Starlink в Україні коштують вдвічі дорожче, ніж у сусідній Польщі

Фото: Уніан, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Starlink для украЇнців коштує вдвічі дорожче, ніж для поляків

Фото: Уніан, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Директор департаменту з розвитку фіксованого інтернету Міністерства цифрової трансформації Юрій Мацик пояснив, чому вартість терміналів супутникового інтернету Starlink для України відрізняється від цін в інших європейських країнах.

Про це він розповів під час інтерв'ю для видання Економічна правда.

Що впливає на високу вартість Starlink для українців

За словами Мацика, в Україні термінали Starlink коштують вдвічі дорожче, ніж у Польщі. Крім того, українцям потрібно на постійній основі сплачувати за користування інтернетом. Чиновник зазначає, що тарифи й вартість обладнання погоджують лише в компанії Ілона Маска.

"Компанії категорично не подобалася ситуація, коли термінали, призначені для приватного використання, приєднували до мобільних веж. У Чернігівській області одним старлінком роздавали інтернет п'ятьом селам, бо був обірваний магістральний канал. Компанія бачить трафік, який проходять через термінал. Вона бачить, скільки споживає один найбільш активний користувач у світі, а в нас це в рази більше", — підкреслив Юрій Мацик.

Скільки коштує інтернет Ілона Маска

З 29 грудня для України почнуть діяти нові тарифи за користування супутниковим інтернетом Starlink. Так, вартість послуг для українських клієнтів подорожчає з 60 доларів (близько 2,3 тис. грн) до 75 доларів на місяць (2,8 тис. грн).

При цьому, як свідчать дані на сайті компанії, обладнання для супутникового зв'язку теж подорожчало. Якщо раніше воно коштувало 500 доларів, то тепер — 700 доларів.

Як Starlink допомагає Україні під час війни

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповідав, що завдяки Starlink фахівці відновлюють зв'язок на деокупованих теренах України, де окупанти пошкодили мобільні вежі та оптичні кабелі. Також вони відіграють важливу роль у відновленні основних послуг після російських ракетних атак.

"За допомогою Starlink ми швидко відновили зв'язок у критичних областях", — написав Федоров у Twitter після масованих ракетних обстрілів у жовтні цього року.

Раніше ми розповідали, скільки ще нових антен Starlink може отримати Україна найближчим часом. Також ми писали, як зміняться тарифи на водопостачання з 1 січня 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.