Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що треба зробити кожному ФОПу перед Новим роком – 3 поради

Наприкінці року зазвичай люди та малі чи великі компанії підбивають підсумки, і є дещо, що треба зробити й ФОПам

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Слід чітко виконувати всі зобов'язання, щоб не мати проблем зі своїм ФОПом

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Кінець року для багатьох означає огляд всього, що відбулось за рік, і підбивання підсумків. Зокрема, і для підприємців. До 20 грудня ФОПи мають подати звітні декларації за попередній місяць, листопад. До 20 січня усі звітуватимуть за останній місяць року грудень. Однак чи є щось особливе, що кожен підприємець має зробити наприкінці року?

Редакція Pro Гроші вирішила розібратися, що ФОПам слід встигнути зробити до Нового року, і розповідає про це разом з молодшим юристом консорціуму Intecracy Group Андрієм Лащенком.

Усе за планом і ніяких див до Нового року


Якої б групи не був ФОП, на кінець поточного та початок нового календарного року для нього діє лише одне правило – під Новий рік ніяких особливостей у веденні підприємницької діяльності не з'являється.

Наявність податкового боргу, потреба подачі уточнюючої декларації, обмін з Контрагентами примірниками договорів (додатків до нього, актів приймання-передачі тощо), актуальність особистих даних в ЄДР, в Податковій, в банківських установах тощо – усе це підприємець повинен відстежувати на постійній основі впродовж усього періоду здійснення господарської діяльності.
Андрій Лащенко

Андрій Лащенко

Молодший юрист консорціуму Intecracy Group

Тому наприкінці року необов'язково проводити перевірку, чи всі податки сплачені, чи коректні дані у деклараціях і так далі. Хоча й це не означає, що робити такого взагалі не потрібно. Оскільки поточний календарний рік закінчується, для ФОПів є певні рекомендації.

Що не завадить зробити ФОПам перед Новим роком


Отже, рекомендація 1: перевірити необхідність чи стан подачі податкової декларації за останній звітний період. Лащенко пояснив, що коли, наприклад, ФОП перейшов з 3% чи 5% єдиного податку на 2%, або ФОП зареєстрували й відразу подали заяву на застосування 2%, то подавати річну податкову декларацію платника ЄП за 2022 рік не потрібно.

Але це не звільняє вас від подачі податкової декларації за листопад. Відзвітувати про одержані доходи та розрахований обсяг єдиного податку треба до 20 грудня, а сплатити його – до 31 грудня поточного року, – зауважив юрист.

Про те, чи сплатив ФОП збори й податки, чи немає у нього боргів, можна перевіряти в Електронному кабінеті ДПС України. Там для цього є спеціальний розділ "стан розрахунків з бюджетом".

Але є ще один простий спосіб: у тому ж електронному кабінеті є можливість сформувати "Довідку про відсутність заборгованості з податків, зборів, платежів, що контролюються органами доходів і зборів". Якщо заборгованість існує, то система повідомить про неможливість формування такої довідки та покаже обсяг податкового боргу, який треба сплатити.

Таку довідку можна отримувати безплатно необмежену кількість разів.

Рекомендація 2: перевірити актуальність відомостей про ФОПа в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Зокрема, переглянути треба місце реєстрації та КВЕДи.

Згідно із п. 2 ст. 13 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", якщо місцеперебуванням (місцем проживання) ФОП є тимчасово окупована Росією територія, то здійснювати діяльність можна лише тоді, коли підприємець змінить податкову адресу.

Якщо ж у ФОПа, чи навіть його ФОПа-контрагента, місцеперебуванням і далі залишається тимчасово окупована територія, то їхня діяльність недійсна.

Що стосується КВЕДів, то якщо ФОП-єдинник отримує дохід за КВЕДами, які не зазначені в ЄДР, то він змушений буде платити 15% податку з доходу. Крім того, його зобов'яжуть перейти на загальну систему оподаткування.

Те саме стосується ФОПів, котрі вже перебувають на загальній системі оподаткування. Такі доходи оподатковуватимуться за ставкою 18 % та військовим збором 1,5%. Іншими словами – 19,5% від загальної суми доходу, – додав Лащенко.

Рекомендація 3: перевірити наявність усіх документів, необхідних як для введення бухгалтерського обліку, так і тих, котрі засвідчують взяті зобов'язання між контрагентами.

Щоб вести бухгалтерський облік, потрібно мати такі документи у паперовій чи електронній формі:

  • акти прийняття-передання виконаних робіт (послуг);
  • інвойси (рахунки-фактури);
  • видаткові накладні.

Але це не вичерпний список. Крім того, слід перевірити наявність "своїх" примірників договорів, додатків чи актів прийняття-передання до них, чи підписані обома сторонами ці примірники електронними підписами, якщо вони укладались в електронній формі тощо.

Власне це кроки, які не є обов'язковими, але які б не завадило зробити ФОПам перед Новим роком.

Топ-5 помилок ФОПів-початківців


Раніше разом з експертом ми розповідали, що найперше, з чим має розібратися ФОП-початківець, це податки й збори, які треба сплачувати, і їхні ставки.

На цьому часто спіткаються нові підприємці. Але треба розуміти, що є дві системи оподаткування: загальна та спрощена. Від цього залежить, які відсотки від доходів треба сплачувати:

  • загальна система – податок на доходи фізичних осіб (ставка становить 18%) та військовий збір (1,5%);
  • спрощена система – єдиний податок за ставкою, що залежить від обраної групи.

Також всі ФОПи мають сплачувати єдиний соціальний внесок за ставкою 22%. Але поки на період воєнного стану ця умова необов'язкова.

Що іще треба розуміти щодо податків та інших моментів, читайте у нашому матеріалі щодо основних помилок ФОПів-початківців. Крім того, ми розповідали, як виправити помилку у звітній декларації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.