Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ФОП і жорсткі умови: хто не зможе перейти на спрощену систему оподаткування

Розповідаємо, за яких умов ФОП може платити Єдиний податок і перебувати на спрощеній системі оподаткування замість загальної

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Не всі підприємці зможуть платити менші податки

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Щоб перейти на спрощену систему і сплачувати Єдиний податок, існує низка умов. Фізична особа-підприємець має чітко їм відповідати, інакше їй відмовлять у такому переході або ж примусово переведуть на загальну систему.

Пояснюємо, яким вимогам повинен відповідати ФОП, щоб стати платником ЄП 1-3 груп.

Умови для вибору групи

Згідно із Податковим кодексом України, щоб стати ФОП 1 групи, потрібно не використовувати працю найманих осіб, здійснювати виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках, або ж провадити господарську діяльність з надання побутових послуг населенню.

За рік підприємець цієї групи повинен мати дохід, який не перевищуватиме 1 085 500 грн (167 розмірів мінімальної заробітної плати, яка на серпень 2022 року становить 6 500 грн).

Для 2 групи ФОПів умови такі: потрібно здійснювати господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, виробляти та/або продавати товари, мати діяльність у сфері ресторанного господарства. Обов'язкові умови – не використовувати працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з таким ФОПом у трудових відносинах, одночасно не має перевищувати 10 осіб. Обсяг доходу за рік обмежується лімітом у 5 421 000 грн (834 розміри мінімальної зарплати).

Але є нюанс: до 2 групи не можуть належати підприємці, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна, послуги з надання доступу до мережі Інтернет, а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі ФОПи належать виключно до третьої групи, якщо вони відповідають її вимогам.

Власне, 3 група вимагає, щоб підприємець не використовував працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ним у трудових відносинах, не обмежена. А дохід у рік не повинен бути більшим за 7 585 500 грн (1167 розмірів мінімальної зарплати).

Також існує 4 група, до якої відносяться виключно сільськогосподарські виробники.

Є умови, за яких ФОП не може стати платником ЄП жодної з груп

Згідно із пунктом 291.5 до 1-3 груп не можуть належати ФОП, які підпадають під ці пункти:

1. Підприємець здійснює одну за таких діяльностей:

  • організовує чи проводить азартні ігри, лотереї (крім їх розповсюдження), парі;
  • обмінює іноземну валюту;
  • виробляє, експортує, імпортує, продає підакцизні товари (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов'язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин);
  • видобуває, виробляє, реалізує дорогоцінні метали і каміння, у тому числі органогенного утворення (крім виробництва, постачання, продажу ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння);
  • видобуває та реалізує корисні копалини (не стосується копалин місцевого значення);
  • є фінансовим посередником (крім діяльності у сфері страхування);
  • управляє підприємствами;
  • надає поштові послуги (крім кур'єрської діяльності), послуги фіксованого телефонного зв'язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв'язку тощо (детально можна переглянути у підпункті 291.5.1 Податкового кодексу);
  • продає предмети мистецтва та антикваріат, організовує торги (аукціони) виробами мистецтва, предметами колекціонування або антикваріату;
  • організовує чи проводить гастрольні заходи.

2. Також на спрощеній системі не може бути ФОП, який проводить технічні випробування та дослідження, діяльність у сфері аудиту.

3. Ті, хто надають в оренду такі об’єкти:

  • земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара;
  • житлові приміщення чи їх частини, загальна площа яких перевищує 400 м кв.;
  • нежитлові приміщення (споруди, будівлі) чи їх частини, загальна площа яких перевищує 900 м кв.

4. Страхові брокери, банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди і компанії, інші фінансові установи та реєстратори цінних паперів.

5. Фізичні особи – нерезиденти.

6. ФОПи, які мають податковий борг (крім боргів, які виникли через форс-мажорні обставини).

Раніше ми спілкувалися з ФОПами та юристами про те, які проблеми найчастіше виникають у підприємців під час реєстрації свого бізнесу і що з цим робити. Читайте також, як заснувати благодійну організацію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.