Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Можна нарватись на податкову: топ-5 помилок ФОПів-початківців

Розповідаємо, у яких моментах ФОПи-початківці найчастіше роблять помилки, і на що треба звернути увагу, аби не потрапити під жорстку руку податкової

Фото: Pexels, ДПС. Колаж: Pro Гроші

Часто через незнання у ФОПів виникають серйозні проблеми

Фото: Pexels, ДПС. Колаж: Pro Гроші

У 2022 році створити ФОП відносно просто: їхати з оберемком документів нікуди не треба, весь процес займає до 15 хв. Стати підприємцем можна онлайн в "Дії", далі кілька кроків для завершення реєстрації і все – починається підприємницька діяльність. І коли вже можна було б видихнути, слід, навпаки, бути максимально уважними, бо ФОП має платити податки і звітувати про все податковій.

Саме на цьому етапі можуть виникнути неочікувані проблеми. Разом із молодшим юристом консорціуму Intecracy Group Андрієм Лащенком ми розібрали, які 5 питань часто ігнорують підприємці-початківці, після чого мають проблеми зі своїми ФОПами.

5 аспектів, про які має знати кожен ФОП

Проблем з бізнесом не хочеться нікому, а тому перед його веденням слід ретельно вивчити деякі питання. Більшість підприємців звертаються до бухгалтерів, які ведуть за них звітність. Проте деякі ФОПи, як, наприклад, журналісти, айтівці, адвокати тощо, не наймають фахівців і ведуть усі справи самостійно. Проте з допомогою чи без треба орієнтуватися у основних моментах, інакше можна отримати неприємні проблеми з податковою і штрафи.


Перший аспект – податки (збори, інші платежі), котрі ФОП зобов'язаний сплачувати, та їх ставки.

Власне це перший момент, на якому часто спіткаються нові підприємці. Юрист каже, що є дві системи оподаткування: загальна та спрощена. Від цього залежить, які відсотки від доходів треба сплачувати:

  • загальна система – податок на доходи фізичних осіб (ставка становить 18%) та військовий збір (1,5%);
  • спрощена система – єдиний податок за ставкою, що залежить від обраної групи.

Також всі ФОПи мають сплачувати єдиний соціальний внесок за ставкою 22%. Але поки на період воєнного стану ця умова необов'язкова. Крім того, скільки податку треба платити, слід розуміти, "від чого" обраховувати відповідний податок чи збір.

Наприклад, ФОПи 3-ї групи спрощеної системи сплачують єдиний податок у обсязі 5% (або 2%) від усього доходу, який вони отримали впродовж місяця чи іншого періоду. А ФОПи 2-ї групи спрощеної системи сплачують ЄП у обсязі до 20% від мінімальної заробітної плати. Інший приклад – якщо на загальній системі обсяг ЄСВ залежить від розміру прибутку ФОП, то на спрощеній – від розміру мінімальної заробітної плати тощо, – пояснив Лащенко.

Так, слід чітко визначитися із податками і відсотками, бо через неправильну їх сплату доведеться доплачувати штрафи, пені та мати купу проблем з документами.


Другий аспект – строк і порядок сплати податків.

Отже, ФОП визначився з податками та зборами, котрі зобов'язаний сплачувати. Тепер треба визначити, по-перше, яким чином він буде сплачувати податки.

Приміром, у мирний час податки та збори зазвичай сплачуються квартально (тобто на 4-й місяць за 3 місяці діяльності). На період дії воєнного стану, якщо ви обрали умовно спрощенку під 2%, сплата єдиного податку здійснюється виключно щомісячно, тобто до 20-го числа кожного наступного місяця, – зауважив Лащенко.

По-друге, треба визначити, куди власне сплачувати суму відповідних податків та зборів. Рекомендується здійснювати усі платежі безпосередньо з банківської картки ФОП на рахунок, що відкритий на орган казначейства у відповідній податковій за місцем реєстрації ФОП. Сплатити єдиний чи інший податок на рахунок в Полтавській області, коли ФОП зареєстрований у місті Києві, не вийде. Актуальні рахунки можна перевірити за посиланням.


Третій аспект – подача звітності.

ФОП зобов'язаний регулярно подавати податкові декларації (зокрема в Державну податкову інспекцію за місцем реєстрації). У них треба описувати всі прибутки і доходи від своєї господарської діяльності, а також вираховувати відсотки та вказувати суми податку, які ФОП платитиме.

Наприклад, у мирний час ФОП 3 групи подає такі декларації за квартал, півріччя, 9 місяців і рік. Водночас на період воєнного стану, якщо ФОП обрав 2%, такі декларації подаються кожного місяця. А, наприклад, ФОП 1 та 2 груп у мирний час звітують лише один раз на рік.

Рекомендую подавати податкову декларацію через Електронний кабінет платника податків – для цього знадобиться електронний підпис. Якщо такої можливості немає – подати декларацію можна фізично у ДПІ за місцем реєстрації ФОП, – зазначив експерт.


Четвертий аспект – ведення обліку ФОП.

Залежно від обраної системи оподаткування, групи та виду діяльності у ФОП виникають різні зобов'язання щодо обліку доходів та витрат у процесі ведення бізнесу. Наприклад, ФОПам загальної системи оподаткування треба знати, що вони мають вести облік у спеціальній книзі обліку доходів і витрат, на відміну від ФОП 3-ї групи, котрі проводять виключно безготівкові розрахунки, – їм буде достатньо банківського (корпоративного) рахунку та відповідно виписки з нього.

Ще один приклад: якщо ФОП є платником єдиного податку 2-4 груп, то при проведенні готівкових розрахунків зі споживачами вони обов'язково повинні використовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО) та програмні РРО. До того ж, щоб усі операції можна було простежити, слід вести і зберігати первинні бухгалтерські документи, такі, як товарні чеки, інвойси, акти наданих послуг, видаткові накладні тощо.


П'ятий аспект – у кожного свої нюанси.

Крім усього, що ми вже описали, і з чим чітко має визначитися кожен ФОП початківець, є ще кілька нюансів.

Наприклад, отримувати дохід ФОПу спрощеної системи оподаткування можна лише за тими КВЕД, які внесені до реєстру платників єдиного податку. Якщо дохід прийде за незареєстрованими КВЕД, за нього доведеться сплатити вищу ставку податку – 15%, а ФОП переведуть на загальну систему оподаткування, – пояснив Лащенко.

Юрист додав, що не треба забувати про оновлення даних. Якщо у ФОПа з'явився новий вид діяльності і він додав КВЕД, або якщо він змінив місце реєстрації, це все обов'язково треба зафіксувати. Так, слід провести державну реєстрацію нових даних, щоб у всіх реєстрах відображалася правильна оновлена інформація.

Якщо на самому старті визначити для себе ці моменти, тоді в процесі подачі звітів чи обрахування податків з доходу не буде помилок, і не доведеться гарячково шукати спосіб виправити дані. Раніше ми вже розповідали, які помилки роблять люди при створенні ФОП, і до чого треба бути особливо прискіпливими.

Також ми писали про те, яка послуга у Приват24 з'явилась для підприємців, як власники OLX Україна не могли вийти з російського ринку та кому врешті продали сайт Avito.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.