Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Страшний сон ФОП: як виправити помилку у звітній декларації і зберегти гроші

Розповідаємо досвід підприємиці про те, як вона вказала неправильну суму податку у звітній декларації і як вирішила цю проблему

Фото: Pexels, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Інколи за помилки ФОПам доводиться платити

Фото: Pexels, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Щомісяця, щокварталу чи щороку ФОПи подають звіти і платять податки. Зараз це можна швидко і легко зробити онлайн через особистий електронний кабінет на сайті Державної податкової служби. На це витрачається до 5 хвилин, одразу ж і приходить підтвердження, що податкова отримала інформацію.

Однак простота процесу не страхує підприємців від помилок. Так сталося і з однією з наших читачок, Олесею. Вона розповіла сайту Pro Гроші про свій досвід, коли вказала неправильну суму податку. Розповідаємо, що робити у такій ситуації та як виправити дані, щоб не мати проблем.

Далі історія ведеться від першої особи.

Спочатку був переляк


Одна з перших моїх декларацій запам'яталася неправильними цифрами, переляком і здивуванням від того, як легко це можна виправити. Власне, я ФОП третьої групи, і під час воєнного стану сплачую 2% податку від своїх доходів кожного місяця.

У моєму випадку подавати дані в особистому кабінеті на сайті ДПС треба до 20 числа кожного місяця за попередній місяць. Я зазвичай роблю це завчасно, щоб упевнитись, що все пройшло і в порядку. Так було й тоді: відкрила, заповнила потрібну декларацію, вказала, скільки я заробила за минулий місяць. Далі порахувала від цього 2% податку і вказала й цю суму. Все перевірила, підписала – чудово. Відправляємо.

Далі за процедурою я взялася платити цей податок. Коли все пройшло і здавалося б, уже в порядку, я вирішила просто ще раз зайти і поклацати по електронному кабінету, перевірити дані. І в одному з повідомлень знайшла страшну річ: у мене виникло зобов'язання сплатити значно більшу суму, ніж я вказувала у звіті і сплатила по факту. Тоді я дуже перелякалась, бо вже все, що треба було надіслати, я надіслала, але чогось там помилка і незрозуміло, як все виправити. Невже доведеться доплатити ще купу грошей? Але все виявилось набагато простіше.

Просто подати нову декларацію


Отже, я швидко почала перевіряти всі дані. Податок був сплачений правильно, квитанція в мене була. До речі, ФОПам рекомендують платити всі податки і збори через банк, щоб у разі чого можна було показати квитанцію. Бо якщо, наприклад, робити це через "Дію", то квитанцій немає.

Ну врешті виявилось, що помилка в мене лише в одному місці – у звітній декларації. До суми просто додався ще один нулик, який я не помітила, перевіряючи її. Тому задача була виправити цю суму, щоб податкова не чекала від мене купу грошей.

Я почала гуглити і зрозуміла, що все дуже просто. Тобто, якщо ФОП зробив помилку в звітній декларації, і помітив це вже після того терміну, коли її треба було подати, тобто після 20 числа, то йому треба подати уточнюючу декларацію. А в моєму випадку було так, що я помітила помилку ще до 20 числа, а тому все, що мені треба було, це подати звичайну нову декларацію.

Тобто, все вирішувалось так само за 5 хв, я просто ввела правильні дані без зайвих нуликів у сумах, і мені так само майже одразу ж цю декларацію зарахували. За кілька днів дані оновились і вже від мене чекали правильну суму. Тому всім завжди раджу перевіряти дані ще прискіпливіше. Але трапляється різне, і тут уже головне не панікувати, а як мінімум просто загуглити. Найімовірніше питання вирішиться, якщо почитати одну статтю в інтернеті, чи подивитись відео.

Найчастіше помилки бувають від незнання


Раніше сайт Pro Гроші писав, що інколи людина просто може не помітити якусь помилку. Але часом проблеми виникають від того, що деякі моменти перед початком ведення підприємницької діяльності просто не вивчили.

Ми поспілкувались на цю тему з юристом і дізналися, які основні помилки роблять підприємці на початку існування їхнього бізнесу. Читайте, про які 5 аспектів треба обов'язково знати ФОПам-початківцям.

Також ми писали про те, що помилки бувають ще на етапі реєстрації ФОП. Часто люди губляться у довідках, які потрібно отримати, не перевіряють дані чи просто не доводять процес до кінця. Про свій досвід створення бізнесу нам розповіли декілька людей, а також експерт дав поради, як їх уникнути. Читайте у нашому матеріалі, які проблеми найчастіше виникають при реєстрації ФОП і що з цим робити.

Також ми писали, яка послуга для підприємців з'явилась у Приват24 і як у банку відкрити рахунок для ФОП.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.