Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що робити з ЄСВ цієї осені: як, коли і скільки мають платити підприємці

Розповідаємо, які існують вимоги щодо сплати єдиного соціального внеску в Україні цієї осені для підприємців

Фото: tax.gov.ua, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

ФОПи можуть добровільно вирішувати, чи потрібно платити ЄСВ

Фото: tax.gov.ua, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Після скасування податкових пільг і внесення змін до законодавства чимало ФОПів замислюються, як тепер відбуватиметься сплата деяких податкових зобов’язань. Наприклад, єдиного соціального внеску, який до війни підприємці стабільно платили кожного місяця або раз на квартал.

Сайт Pro Гроші розповідає, чи торкнулися податкові зміни ЄСВ, та чи варто цієї осені відкладати на нього кошти.

Відповідно до чинних норм законодавства (п. 9-19 розд. VIII ЗУ "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування"), фізичні особи-підприємці мають право не платити внесок за себе з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців.

Тобто пільги діють надалі, дозволяючи бізнесу самостійно вирішувати питання щодо сплати ЄСВ. ФОПи, які користуються можливістю, не здійснюють розрахунок єдиного внеску у складі декларації.

Натомість, якщо особа прийняла рішення добровільно вносити кошти за себе, то суму необхідно зазначати в податковому звіті, аби правильно нараховувався страховий стаж. В інакшому випадку всі внесені гроші будуть вважатися звичайною переплатою.

Водночас підприємці надалі повинні сплачувати ЄСВ за найманих співробітників. Це стосується ФОПів 2 і 3 груп, а також на загальній системі оподаткування. Йдеться про стандартний розмір – 1 430 грн (22% від мінімальної заробітної плати). Крім цього, за працівників необхідно платити військовий збір 1,5% і ПДФО 18%.

На що впливає єдиний соціальний внесок

Раніше ми розповідали, що коли в Україні з’явився ЄСВ, він замінив собою чотири окремі відрахування:

  • до Пенсійного фонду;
  • до фондів страхування на випадок безробіття;
  • з тимчасової втрати працездатності;
  • від нещасних випадків на виробництві.

Тобто, маючи базу нарахувань, підприємці отримують право на соціальний захист і деякі гарантії від держави. Зокрема, на виплати через безробіття, у зв’язку з нещасним випадком на роботі чи професійним захворюванням, на лікарняні та декретні виплати. І, звісно, на пенсійне забезпечення.

Адже щомісячна сплата ЄСВ впливає на збільшення страхового стажу. Саме з цієї величини у майбутньому будуть визначати розмір пенсії. Якщо ви працюєте на роботодавця, саме він слідкує за регулярністю платежів. А ФОПи самостійно платять внески за себе, щоб на старості сума державних виплат була солідною.

Яким буде ЄСВ у 2024 році

Також ми повідомляли, що наступного року розміри єдиного соціального внеску зміняться через підвищення мінімальної заробітної плати. Відповідно до проєкту Державного бюджету на 2024 рік, ухваленого Кабінетом Міністрів і поданого до Верховної Ради, мінімалка виросте у 2 етапи:

  • з 1 січня – до 7 100 грн;
  • з 1 квітня – до 8 000 грн.

Оскільки розмір ЄСВ – це 22% від мінімальної зарплати, то наступного року фізичні особи-підприємці платитимуть:

  • з 1 січня – 1 562 грн;
  • з 1 квітня – 1 760 грн.

Терміни сплати залишаються незмінними: за кожен квартал – протягом 20 календарних днів після його завершення. Також можна вибрати помісячні платежі чи заплатити одразу за весь рік авансом.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ФОПам так недалеко до розорення і розповідав, які податки сплачує бізнес на 2 і 3 групах. Також ми повідомляли, що дозволено і заборонено ФОПам 3 групи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.