Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Свобода дій для підприємців: що дозволено і заборонено ФОПам 3 групи

Українці зазвичай обирають 3 групу, якщо працюють з контентом, займаються маркетингом, блогерською діяльністю тощо

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

ФОПи на 3 групі можуть займатися багатьма видами діяльності

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Однією з найкращих груп оподаткування для підприємців з точки зору дозволених видів діяльності, ліміту доходів, найманої праці є третя. Вона дає змогу займатися креативною роботою, наймати співробітників, надавати послуги фізичним і юридичним особам.

Сайт Pro Гроші розповідає, якою діяльністю можуть займатися ФОПи 3 групи в Україні.

Загалом фізичні особи-підприємці на 3 групі оподаткування мають право здійснювати всі види робіт, окрім тих, які заборонені законодавством для єдинників. Це визначено Податковим кодексом (стаття 291.5). Йдеться про заборону ведення такої діяльності:

  • організація азартних ігор;
  • випуск і проведення лотерей;
  • обмін іноземної валюти;
  • виробництво, продаж підакцизних товарів (крім столових вин);
  • видобуток і реалізація дорогоцінних металів і каміння, в тому числі – ювелірних і побутових виробів;
  • видобуток корисних копалин;
  • фінансове посередництво (крім страхування);
  • управління підприємствами;
  • надання послуг поштового і телефонного зв’язку;
  • продаж предметів мистецтва та антикваріату;
  • організація торгів виробами мистецтва;
  • проведення гастрольних заходів;
  • оренда земельних ділянок площею понад 0,2 гектара, житлових приміщень площею більш як 400 кв.м, нежитлових об’єктів понад 900 кв.м;
  • реєстратор цінних паперів.

Що стосується діяльності, пов’язаної з креативною індустрією, маркетингом, блогінгом і контентом, то 3 група – найкращий вибір. Підприємці можуть займатися виробництвом, поліграфією, торгівлею, ресторанним бізнесом, перевезеннями, наданням послуг тощо. Плюс 3 група передбачає дозвіл співпрацювати з юридичними, фізичними особами, платниками єдиного податку, ФОПами на загальній системі та навіть іноземними компаніями.

А дохід можна отримувати в різній валюті готівковим і безготівковим способами. Ліміт річного заробітку у 2023 році становить 7 818 900 грн, що найбільше серед усіх груп на спрощеній системі оподаткування.

Які податки мають платити ФОПи на 3 групі

Раніше ми розповідали, що всі фізичні особи-підприємці мають податкові зобов’язання. Наприклад, на 1 і 2 групах потрібно кожного місяця до 20 числа сплачувати єдиний податок. За ухилення чи протермінування загрожують штрафи. Донедавна, поки існували пільги для 3 групи, теж була необхідність щомісяця платити ЄП. Але з серпня все змінилося.

Тепер ФОПи 3 групи повинні сплачувати єдиний податок один раз на квартал, тобто на три місяці. Після закінчення кварталу дається 50 календарних днів на виконання цього зобов’язання. Найближчим часом термін спливе 20 листопада: це гранична межа, до якої потрібно заплатити ЄП за липень, серпень і вересень.

Ставка податку для 3 групи дорівнює 5% доходу (3% для платників ПДВ). Отже, підприємцям потрібно взяти суму коштів, зароблених за три місяці, та відрахувати 5%. Коли існувала пільгова система, українці платити лише 2% від розміру доходу.

Також за бажанням можна сплатити єдиний соціальний внесок. Він впливає на страховий стаж (пенсійне забезпечення у майбутньому) та соціальні гарантії від держави. Сума ЄСВ на місяць – 22% від мінімальної заробітної плати, тобто 1 474 грн.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що платити податки доведеться по-новому і розповідав, які зміни можуть запровадити для ФОПів. Також ми повідомляли, як відкрити ФОП у вересні та не помилитися з обраною групою.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.