Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ЄСВ для підприємців: що втратять українці, які не сплачують цей податок

В Україні сплата ЄСВ "за себе" добровільна, але це позбавляє платників податків права на соціальний захист

Фото: Pexels, УНІАН, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Підприємці в Україні сплачують ЄСВ для збільшення страхового стажу

Фото: Pexels, УНІАН, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) запровадили у 2011 році. Його мають регулярно сплачувати роботодавці, ФОПи, особи, що здійснюють незалежну професійну діяльність, військовослужбовці та інші категорії платників податків. Маючи базу нарахувань, українці забезпечують себе правом на соціальний захист.

Сайт Pro Гроші розповідає, на що впливає ЄСВ і які розміри внеску для наших громадян у 2023 році.

Що дає українцям сплата ЄСВ

Єдиний соціальний внесок замінив собою чотири окремі відрахування:

  • до Пенсійного фонду;
  • до фондів страхування на випадок безробіття;
  • з тимчасової втрати працездатності;
  • від нещасних випадків на виробництві.

Таким чином, вносячи кожного місяця чи раз на квартал визначений платіж, українці отримують право на соціальний захист від держави. Мова про виплати у випадку безробіття, кошти в разі нещасного випадку на роботі чи професійного захворювання, нарахування лікарняних і декретних, пенсійного забезпечення.

Відповідно до закону "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" у страховий стаж працівника включають періоди, за які він сплачував мінімальні внески, тобто ЄСВ. Отже, щоб повний місяць роботи було зараховано до стажу (для вирахування розміру пенсії), потрібно подбати про щомісячні платежі – самостійно або через роботодавця. Інакше при досягненні пенсійного віку сума державних виплат буде незначною.

Розміри Єдиного соціального внеску

Наприкінці 2015 року відбулися законодавчі зміни, що діють дотепер. Тоді уряд встановив єдину ставку ЄСВ – 22% від розміру мінімальної заробітної плати. А максимальна база нарахувань відтоді становить 15 мінімальних зарплат.

Отже, у 2023 році місячна ставка дорівнює 1 474 грн (22% від 6 700 грн). Якщо підприємець вирішує платити кожного кварталу, то сума становить 4 422 грн. ФОПи на єдиному податку самі вирішують, яку суму вносити, головне, щоб вона не була меншою за 1 474 грн на місяць і більшою за 22 110 грн.

Що стосується ФОПів на загальній системі оподаткування, то для них діють інші правила. Вони сплачують 22% від чистого доходу за квартал (мова про різницю між виторгом та витратами). Наприклад, якщо за три місяці дохід від підприємницької діяльності склав 75 000 грн, то сума виплати буде дорівнювати 16 500 грн. Максимальний розмір внеску також складає 22 110 грн.

Зауважимо, ФОПи на єдиному податку мають право добровільно сплачувати ЄСВ "за себе" впродовж воєнного стану і протягом року після його завершення. Водночас пільги не розповсюджуються на роботодавців, які платять податки за своїх працівників.

Кому з українців заборонено реєструвати ФОП

Раніше ми розповідали, що в українському законодавстві чітко прописано, кому дозволено займатися підприємницькою діяльністю, а хто не має права реєструвати ФОП. До останніх належать такі категорії осіб:

  • президент;
  • народні депутати;
  • судді;
  • співробітники прокуратури;
  • державні службовці;
  • військовослужбовці;
  • особи, які мають судимість за корисливі злочини.

Відповідно до чинних законодавчих норм, іншою оплачуваною роботою не можуть займатися посадові та службові особи органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Що стосується пункту про військових, то йдеться не про мобілізованих у ряди ВСУ під час особливого періоду. Мова про службовців, які займають штатні посади, пов’язані з "виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов’язків".

Іншими словами, якщо ФОПа призвали під час загальної мобілізації, він має право здійснювати підприємницьку діяльність у вільний від виконання службових обов’язків час.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яка різниця між ПП і ФОП та що краще обрати для бізнесу. Також ми повідомляли, чому ФОПу можуть заблокувати рахунок через ЄСВ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.