Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ФОПи 1 і 2 груп повинні заплатити єдиний податок – терміни та суми у вересні

Підприємцям повернули обов’язкову сплату єдиного податку, отже потрібно згадувати встановлені терміни

Фото: Pexels, НБУ, tax.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

ФОПам до 20 вересня потрібно заплатити єдиний податок

Фото: Pexels, НБУ, tax.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

У вересні фізичні особи-підприємці на 1 та 2 групах єдиного податку повинні виконати важливе зобов’язання. Раніше діяли пільги, які забезпечували ФОПів добровільною сплатою ЄП, але з серпня поточного року законодавство змінилося.

Сайт Pro Гроші нагадує бізнесу, до якого числа потрібно заплатити податки.

Згідно з чинними нормами Податкового кодексу, ФОПи 1 та 2 груп мають щомісяця сплачувати ЄП. Для них встановлені граничні терміни – до 20 числа того місяця, за який нарахували єдиний податок. Отже, представникам бізнесу слід встигнути до 20 вересня покрити свій обов’язок перед контролюючим органом.

Розміри також заздалегідь визначені та залежать від мінімальної заробітної плати й прожиткового мінімуму:

  • для ФОПів 1 групи – 268,40 грн (10% від прожиткового мінімуму);
  • для ФОПів 2 групи – 1 340 грн (20% від мінімальної зарплати).

Що стосується 3 групи оподаткування, то з серпня, після скасування пільг, підприємцям не потрібно платити єдиний податок кожного місяця. Відтепер вимога діє раз на квартал, а термін сплати – до 50 календарних днів після завершення кварталу. Тобто ФОПам 3 групи заплатити ЄП треба буде до 20 листопада 2023 року.

Зауважимо, тому бізнесу, який зареєстрований на тимчасово окупованих територіях або на територіях ведення бойових дій, сплату ЄП залишили добровільною. Про єдиний соціальний внесок взагалі можна забути до завершення воєнного стану. Звісно, за умови, що підприємці не турбуються про свій страховий стаж і наявність соціальних гарантій від держави.

Нова модель оподаткування

Раніше ми розповідали, що Міністерство фінансів спільно з Міжнародним валютним фондом розглядають можливість внести зміни до поточної моделі оподаткування в Україні. На думку голови Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, система єдиного податку не виконує вимоги прозорості та справедливості, оскільки нею користуються великі бізнеси для ухилення від обов’язків.

Найбільш підходящою для українських реалій вважають польську модель. У сусідній державі розміри ставок визначаються на основі видів діяльності. Наприклад, торгівля оподатковується 3%, виробництво має ще меншу ставку, тоді як надання послуг – від 12% до 20%.

Ще одна відмінність – сума річного доходу. В Україні розмір становить максимум 7,8 млн гривень (для ФОПів 3 групи), а в Польщі – 2 млн євро. Передбачається, що перехід до нової моделі допоможе відмежувати малий бізнес від середнього і великого, тому не виключена імплементація польського досвіду.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що повинні зробити ФОПи 2 і 3 груп у вересні. Також ми повідомляли, що виробники товарів матимуть новий "головний біль" і розповідали, які обов’язки їм запровадять.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.