Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Платити чи ні? Що робити у разі пошкодження товару в магазині

У цій статті ми розглянемо ваші права як споживача та правила взаємодії з магазином у подібних ситуаціях

Фото: скриншот, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть не платити за пошкоджений товар у магазині

Фото: скриншот, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У житті можуть статися різні непередбачувані обставини, і однією з них може бути пошкодження товару в магазині навіть ненавмисно. Це може бути результатом неправильного складання асортименту чи неповідомлення про дефектність товару на полицях.

В Головному управлінні Держпродспоживслужби в Києві розповіли, як діяти в таких випадках.

Що робити у разі пошкодження товару в магазині

Людей не мають право змушувати купувати неякісний або непотрібний товар. Про це йдеться у статті 17 Закону України "Про захист прав споживачів". Крім того, там зазначається, що працівники магазину несуть відповідальність за всі товари на полицях до моменту їх покупки.

В тому випадку, якщо покупця змушують платити за ненавмисно пошкоджений товар, тоді він може попросити переглянути записи з камер відеоспостереження, які допоможуть довести правоту.

Якщо адміністрація магазину відмовляється взяти на себе відповідальність і вимагає людину заплатити за товар, вона маєте право викликати поліцію.

Що робити, якщо товар пошкодив не покупець

Для початку потрібно запам'ятати, що з приводу товарів людина може говорити лише з продавцями магазину. Тому можна навіть не звертати увагу на технічний персонал або охоронця.

В тому разі, якщо вас намагаються змусити платити за товар, який ви не пошкодили, алгоритм дій практично ідентичний:

  1. Нагадайте, що відповідальність за товар лежить на працівниках магазину.
  2. Передивіться запис з камер відеоспостереження.
  3. У разі потреби викличте поліцію.

Важливо пам'ятати, що магазин повинен довести вашу вину в суді, і ви не повинні піддаватися маніпуляціям адміністрації. Продавці мають право тільки фіксувати факт пошкодження товару, але не мають права стягувати оплату без підтвердження вашої вини.

Чи має право охоронець проводити обшук особистих речей

Якщо до вас звертаються охоронці або працівники магазину з вимогою показати особисті речі, завжди перевіряйте їхні документи. Згідно із законом, охоронці мають право стежити за товаром у магазині за допомогою камер спостереження, але не мають права проводити обшук без вашої згоди та без участі поліції.

Охоронці мають право викликати поліцію лише в таких випадках:

  • спрацювала рамка на виході;
  • камери відеоспостереження зафіксували крадіжку;
  • інші покупці повідомили охоронця про крадіжку.

Завдяки цій інформації українці зможуть почувати себе більш спокійно та не дозволять порушувати їхні права як споживача.

Чому потрібно зберігати чеки

Згідно зі ст. 9 ЗУ "Про захист прав споживачів", громадяни мають право повернути куплений товар протягом двох тижнів з будь-якої причини. Чек спрощує цей процес, оскільки в ньому фіксуються важливі дані про покупку.

Наразі навіть без чека можна повернути товар, але це може вимагати більше зусиль, бо потрібно буде просити касовий звіт від продавців або використовувати камери відеоспостереження. Президент ГО "Українська організація захисту споживачів послуг" Олег Тітамир нагадав, що є товари, які не підлягають поверненню, включаючи харчі, засоби особистої гігієни та медичні препарати. Проте у випадку отруєння їжею чек може стати важливим документом для пред'явлення претензій до компанії після встановлення причини отруєння.

Раніше ми повідомляли, які продукти здорожчають в Україні. Також ми писали, чому небезпечно викидати касовий чек.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.