Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Raiffeisen відокремиться від російського бізнесу? Чого чекати найближчим часом

Раніше санкційний орган США розпочав розслідування щодо Raiffeisen Bank International та його роботи в Росії

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Raiffeisen внесли до переліку міжнародних спонсорів війни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Банківська група Raiffeisen Bank International збирається продати чи відокремитися від свого російського бізнесу. Все після тиску австрійських інвесторів і Європейського центробанку.

Про це йдеться у заяві, яку оприлюднила група.

"Група RBI продовжить просувати потенційні угоди, які могли б призвести до продажу або відокремлення російського Райффайзенбанку і деконсолідації російського Райффайзенбанку з групи RBI у повній відповідності з місцевими та міжнародними законами та нормами", – йдеться у повідомленні.

Група додала, що планує й надалі зменшувати свою бізнес-активність у Росії.

"Райффайзенбанк продовжить деякі банківські операції в Росії згідно з умовами своєї банківської ліцензії, а також буде підтримувати клієнтів, включаючи тих, на яких вплинуло зменшення бізнес-активності в Росії", – додали у заяві.

Деталі ситуації

23 березня НАЗК внесло банківську групу Raiffeisen Bank International до переліку міжнародних спонсорів війни.

А раніше санкційний орган США розпочав розслідування щодо Raiffeisen Bank International та його роботи в Росії й на тимчасово окупованих територіях Донбасу. Виходить, що установа планувала обміняти свої активи у РФ на австрійські активи Сбербанку Росії.

Також відомо, що російські суб'єкти у цьому банку здійснюють операції в доларах та євро, чим приносять фінустанові величезні прибутки. А банк безпосередньо фінансує бюджет РФ сплаченими податками з цих прибутків.

"Також Raiffeisen надає вигідні умови кредитування російським військовим (кредитні канікули та пільгові кредити) та підтримує російську пропаганду, називаючи війну в Україні "спеціальною військовою операцією". Таким чином ми бачимо, що всі дії банківської групи спрямовані на спонсорування тероризму", – кажуть в НАЗК.

Після цього Європейський центральний банк попросив фінустанову залишити ринок Росії. Він не вимагав негайного виходу, а лише наполягав на формуванні плану дій зі згортання діяльності банку у РФ. Це може включати продаж чи закриття російського підрозділу.

На той час Raiffeisen Bank не мав наміру надавати такий план, а деякі співрозмовники серед австрійських чиновників визнали дії ЄЦБ необґрунтованим втручанням.

Сам банк запевняє, що скоротив кредитування у РФ, а також прискорює оцінку бізнесу та розглядає "ретельно контрольований вихід".

Що це означатиме для українців

Раніше ми вже пояснювали, що фінансова установа в Україні намагається заспокоїти людей та запевняє, що робота банку продовжиться, як і раніше.

"Це ніяк не стосується українського Райффайзен Банку як окремої юридичної особи й не позначається на його діяльності", — говорять представники.

Також ще раніше фінустанова в Україні запевнила, що у них немає нічого спільного з ворогом. Більше інформації ви можете прочитати в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми розповідали, як захистити свою банківську картку від шахраїв. Також ми писали, на яких умовах банки пропонують позики українцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.