Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Raiffeisen чекають зміни? Чи вийде банк з російського ринку

Фінустанова неодноразово надавала вигідні умови кредитування російським військовим та підтримувала пропаганду РФ

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Raiffeisen Bank International потрапив до переліку міжнародних спонсорів війни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Європейський центральний банк (ЄЦБ) вимагає від Raiffeisen Bank залишити ринок Росії. Саме ця фінансова установа є найважливішою серед західних банків у РФ.

Про це пише Reuters із посиланням на пʼять джерел.

Виходить, що ЄЦБ не вимагає негайного виходу, а лише наполягає на формуванні плану дій зі згортання діяльності банку у РФ. Це може включати продаж чи закриття російського підрозділу.

Однак поки що Raiffeisen Bank не має наміру надавати такий план, а деякі співрозмовники серед австрійських чиновників визнали дії ЄЦБ необґрунтованим втручанням.

Сам банк запевняє, що скоротив кредитування у РФ, а також прискорює оцінку бізнесу та розглядає "ретельно контрольований вихід".

Деталі ситуації

23 березня НАЗК внесло банківську групу Raiffeisen Bank International до переліку міжнародних спонсорів війни.

А раніше санкційний орган США розпочав розслідування щодо Raiffeisen Bank International та його роботи в Росії й на тимчасово окупованих територіях Донбасу. Виходить, що установа планувала обміняти свої активи у РФ на австрійські активи Сбербанку Росії.

Також відомо, що російські суб'єкти у цьому банку здійснюють операції в доларах та євро, чим приносять фінустанові величезні прибутки. А банк безпосередньо фінансує бюджет РФ сплаченими податками з цих прибутків.

"Також Raiffeisen надає вигідні умови кредитування російським військовим (кредитні канікули та пільгові кредити) та підтримує російську пропаганду, називаючи війну в Україні "спеціальною військовою операцією". Таким чином ми бачимо, що всі дії банківської групи спрямовані на спонсорування тероризму", – кажуть в НАЗК.

Що це означатиме для українців

Раніше ми вже пояснювали, що фінансова установа в Україні намагається заспокоїти людей та запевняє, що робота банку продовжиться, як і раніше.

"Це ніяк не стосується українського Райффайзен Банку як окремої юридичної особи й не позначається на його діяльності", — говорять представники.

Також ще раніше фінустанова в Україні запевнила, що у них немає нічого спільного з ворогом.

"Ми є окремою юридичною особою, що діє відповідно до українського законодавства та дотримується всіх встановлених вимог воєнного стану в Україні. Банк припинив відносини з клієнтами та грошима, що мають російське та білоруське походження. Ми підтримуємо санкції проти країни-агресора", – йдеться на сторінці банку.

Більше інформації ви можете прочитати в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми розповідали, як захистити свою банківську картку від шахраїв. Також ми писали, на яких умовах банки пропонують позики українцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.