Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Штрафи для переселенців: за що можуть покарати українців

Пропонуємо розібратися, кому та за що може загрожувати штраф до 3 500 гривень

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Переселенцям загрожує штраф у розмірі від 1 600 гривень

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні під час повномасштабної війни мільйони людей отримали статус ВПО (внутрішньо переміщених осіб). Чоловікам-переселенцям потрібно не лише відвідати місцевий ЦНАП для отримання довідки про переміщення, але й стати на облік у Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). У разі ігнорування цієї вимоги українцям загрожують фінансові санкції.

Про це розповіла адвокатка Катерина Аніщенко в телемарафоні.

Усі чоловіки, які переїхали на нове місце проживання, зобов'язані одразу повідомити про це ТЦК та СП. Після цього вони можуть звернутися у Центр соціального захисту, щоб оформити довідку ВПО.

"Щоб не порушувати процедуру і потім не платити адміністративний штраф, варто зробити саме в такій послідовності: спочатку військкомат, потім Центр соціального захисту. В цілому можна звернутися спочатку і за довідкою ВПО, але якщо вас зупинять на вулиці для вручення повістки, то виникне питання, чому ви не повідомили військкомат про нове місце проживання", — розповіла Катерина Аніщенко.

У разі ігнорування цієї вимоги, людині доведеться сплатити штраф у розмірі від 1 600 до 3 500 гривень. Остаточний розмір санкцій встановлюватиметься воєнкомом і буде розглядатися в кожному окремому випадку згідно з його власним рішенням.

Якщо особа призовного віку не відразу звертається до військкомату, а отримає лише офіційну довідку про статус переселенця в ЦНАП, їй зазвичай допоможуть без проблем оформити документ. Проте, як зазначила адвокатка, якщо ця людина проживає в іншому місці та отримує повістку, військкомат перш за все висилатиме їй штраф.

Кому в Україні загрожують штрафи до 400 тисяч гривень

З жовтня в Україні діє єдина система штрафів за порушення рибоохоронного законодавства, яка застосовуватиметься як до підприємців, так і до фізичних осіб. Кабмін скасував попередні два різні підходи до розрахунку збитків за порушення правил рибальства, де раніше порушників поділяли на ці категорії та застосовували різні суми штрафів за однакові порушення.

Ця зміна також зменшує корупційні ризики, які виникали при розрахунку збитків, оскільки була можливість маніпулювати цінами на водні біоресурси для конкретного регіону. Відтепер розмір шкоди буде обчислюватися на основі неоподатковуваних мінімальних доходів громадян, що становить 1 342 гривні на 2023 рік. Наприклад, якщо виловити сома європейського, то розмір санкцій буде сягати 403 тисячі гривень.

Раніше ми повідомляли, за які шість порушень пасажирів УЗ точно покарають. Також ми писали, що для жителів шести областей України передбачено 10 800 грн допомоги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.