Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Штрафи на кожному кроці: через який документ ФОПам буде несолодко

Не всі фізичні особи-підприємці зобов’язані вести облік доходів і витрат, але декому через відсутність такої документації загрожують штрафи

Фото: Pexels, tax.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

ФОПи повинні вести облік товарів, інакше нарахують штраф

Фото: Pexels, tax.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

Деякі ФОПи повинні контролювати доходи і витрати від здійснення різних видів діяльності. Для цього існує Типова форма, затверджена Міністерством фінансів, за якою ведеться відповідний облік. У разі відсутності документації в електронному чи паперовому вигляді ФОПам нараховують штрафи.

Про це розповіли представники Головного управління ДПС у Житомирські області.

Раніше податкове законодавство передбачало, що облік доходів і витрат повинні вести ФОПи-єдинники, на загальній системі оподаткування та підприємці, які займаються незалежною професійною діяльністю. Іншими словами, всі офіційно зареєстровані фізичні особи-підприємці.

Але віднедавна ця необхідність відпала для ФОПів 1 та 2 груп, а також представників 3 групи, які не сплачують податок на додану вартість. Їм дозволили здійснювати контроль шляхом помісячного відображення отриманих доходів у деклараціях.

Водночас ФОПи-загальники та підприємці, що ведуть незалежну діяльністю, зобов’язані мати підтверджувальні документи щодо походження товару, а облік фінансів виконувати в паперовому та/або електронному вигляді. Наприклад, за допомогою особистого кабінету на сайті Державної податкової служби.

Більше того, інформацію щодо виробництва та реалізації власної сільськогосподарської продукції треба подавати окремо від обліку, який стосується інших видів господарської діяльності.

В Кодексі України про адміністративні правопорушення йдеться про відповідальність ФОПів за відсутність книги обліку та неналежне її ведення (не за встановленою формою). Подібне порушення тягне за собою штраф, що визначається неоподатковуваними мінімумами доходів громадян – від 3 до 8.

Тож якщо протягом року санкції накладають вперше, сума виплати становить від 51 до 136 грн. За другий та всі повторні випадки впродовж року штраф дорівнює від 85 до 136 грн.

Кому потрібно вести товарний облік

Раніше ми розповідали про ще один обов’язок, який лежить на підприємцях, що проводять розрахункові операції та продають товари/послуги. ФОПи мають реалізовувати лише ту продукцію, що вказана у товарному обліку, відповідно цей документ повинен бути в наявності. Його створюють і наповнюють:

  • платники єдиного податку, які продають лікарські вироби, ювелірні прикраси з дорогоцінного каміння, гарантійну побутову техніку, вироби медичного призначення;
  • ФОПи 3 групи, зареєстровані платниками ПДВ (ведуть діяльність на ставці 3%);
  • підприємці на загальній системі оподаткування.

Разом з книгою обліку товарів необхідно вести іншу документацію, що носить підтверджувальний характер – в електронному форматі чи на папері зберігати відомості про внутрішньо переміщену продукцію та отримані від інших суб’єктів господарювання товари.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що зрозуміти ПДВ не так просто і розповідав, про що варто знати підприємцям-новачкам. Також ми повідомляли, на які доходи не нараховують єдиний податок.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.