Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тільки до кінця листопада: що ФОПи повинні знати про сплату податків

До 1 грудня триває перехідний період, тож підприємці можуть платити податки за старим призначенням

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

ФОПи можуть платити податки за старими і новими правилами

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чимало ФОПів почали плутатися у процедурі сплати податків з огляду на затвердження нових реквізитів. З’явилася потреба заповнювати поле "Призначення платежу", а код ІПН взагалі ніде не зазначається.

Як не помилитися і правильно заплатити, розповів податковий консультант Михайло Смокович.

Наразі для підприємців триває перехідний період, тобто вони мають право здійснювати процедуру сплати податків старим способом. Раніше у призначенні платежу вказувалася повноцінна інформація, а саме код, ІПН і пояснення. Виглядало це так: "*;101;інн;Сплата якогось податку".

Але з 1 грудня 2023 року суми, відправлені таким способом, не надійдуть до адресата. Вже з початком зимового періоду ФОПи повинні вказувати структуроване призначення. При цьому необхідно заповнити два окремі поля – Код платежу і Додаткова інформація. А ІПН банк чи інша система підтягне автоматично.

Це означає, що підприємці більше не зможуть сплачувати податки за іншого ФОПа, наприклад, родича або друга. Кожна людина буде покривати свої зобов’язання перед контролювальним органом з особистого рахунку.

Як правильно заповнювати поля за новими правилами

За словами Михайла Смоковича, нічого складного у новому форматі немає. Якщо ви хочете заплатити єдиний податок за конкретний період (місяць чи квартал) або єдиний соціальний внесок, то в полі "Код платежу" треба обрати "101". Комбінація використовується для покриття ЄП, ЄСВ та інших зборів.

Поле "Додаткова інформація" потрібне для уточнення щодо переказу. Там варто написати у довільній формі вид податку і період. Наприклад:

  • єдиний податок за ІІІ квартал 2023 року;
  • єдиний податок за жовтень 2023 року
  • ЄСВ за 3 квартал 2023 року тощо.

Варто запам’ятати, що до 1 грудня працюватимуть обидва способи оплати. Фахівець рекомендує просто використовувати шаблон, який пропонує банк чи система. І в жодному разі не втручатися у призначення і змінювати його за власним бажанням.

Іншими словами, ФОПи можуть сплачувати податки через Електронний кабінет платника та Дію, хоч вони працюють за старим призначенням. Або здійснювати платежі за допомогою банківських мобільних додатків і вебпорталів, які дають нові реквізити. Кожен зі способів буде успішним, але тільки до 30 листопада 2023 року.

Терміни сплати податків у жовтні

Раніше ми розповідали, що ФОПи повинні встигнути заплатити певні податки у жовтні. Йдеться про ЄП, прострочення якого призведе до нарахування пені та штрафів. Розмір зобов’язання такий:

  • 1 група – 268,40 грн (10% від прожиткового мінімуму);
  • 2 група – 1 340 грн (20% від мінімальної зарплати).

Кінцевий термін сплати – 20 жовтня. Декларації ФОПи вказаних груп не подають. Що стосується ЄСВ, то його сплачують добровільно, але також до 20 числа поточного місяця. Сума внеску становить 1 474 грн або 4 422 грн, якщо підприємець платить за квартал.

ФОПи 3 групи у жовтні можуть заплатити єдиний податок за 3 квартал, хоча кінцева дата – 20 листопада. Звітна декларація за 9 місяців подається у контролювальний орган до 9 листопада включно. Розмір зобов’язання перед податковою – 5% доходу підприємця за вказаний період.

Раніше сайт Pro Гроші писав про податки й заборони для підприємців та розповідав, що мають знати всі ФОПи на 1 групі. Також ми повідомляли, чому ФОПи не можуть зайти в Електронний кабінет по ключах ЕЦП.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.