Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Перехід Мудрика в "Челсі": скільки коштує "Шахтар" після угоди

Ще рік тому уявити "Шахтар", який майже повністю складається з українців, було неможливо

Фото:  Facebook/FC SHAKHTAR, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Фото: Facebook/FC SHAKHTAR, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

15 січня стало відомо про перехід 22-річного півзахисника Михайла Мудрика з донецького "Шахтаря" до лондонського "Челсі". Вартість угоди становила 100 млн євро. Це без сумніву є найуспішнішим трансфером в історії українського футболу.

Про те, як змінилася вартість "Шахтаря" після цієї угоди розповіли в Forbes.

Після переходу Мудрика в "Челсі" видання оцінює вартість ФК "Шахтар" у близько 200 млн євро.

Зазначено, що ще у листопаді 2020-го, тобто до рекордного трансферу та призових за участь у Лізі чемпіонів, вартість клубу, за оцінкою Forbes, складала 100 млн євро. У лютому минулого року – 270 млн євро.

Оцінка враховує сукупність вартості гравців, що залишилися у клубі. Найдорожчі з них – голкіпер Анатолій Трубін та захисник Микола Матвієнко. Згідно з даними Transfermarkt, на початок 2023 року їхня вартість складає 11 млн євро кожен. Також враховувалися нещодавно зароблені гроші:

  • призові у 42 млн євро за участь у Лізі чемпіонів;
  • суму, виручену від трансферу Мудрика з урахуванням дисконту у 50% для бонусної частини угоди.

Наразі достеменно невідомо, яка частина з цих коштів залишиться у клубі. Адже, одразу ж після продажу Мудрика президент "Шахтаря" Рінат Ахметов оголосив про виділення 1 млрд грн (близько 25 млн євро) на підтримку захисників Маріуполя та їхніх сімей.

Зазначимо, що Ахметов брав безпосередню участь у фінальних перемовинах з "Челсі". Для "Шахтаря" це добра новина, адже футбольний бізнес, який через війну на певний час випав з поля зору найбагатшого українця, знову є пріоритетом акціонера.

Як "Шахтар" продавав Мудрика

Михайло Мудрик міг опинитися у Лондоні ще влітку минулого року. Тоді донецький клуб відхилив пропозицію англійського "Брентфорда" у понад 20 млн євро. Цей клуб наразі займає восьму позицію у чемпіонаті Англійської премʼєр-ліги, тоді як "Челсі" поки йде десятим.

Уже тоді менеджмент "Шахтаря", відповідальний за трансфери, говорив, що оцінює свого найбільшого таланта у 100 млн євро.

"Є люди, які хочуть скористатися ситуацією та війною та дешево забрати наших футболістів, але вони погано знають нашого президента. Зараз Мудрик не продається", – казав у серпневому інтервʼю Tribuna.com ексгравець "Шахтаря", а зараз один із топменеджерів Дарійо Срна.

Інфографіка: Forbes

Саме з фігурою Срна повʼязані останні кадрові рішення донецького клубу. Він супроводжував Мудрика під час презентації на стадіоні "Челсі" та головне – до останнього відстоював тезу про стомільйонний цінник за гравця.

Також "Шахтар" майже одразу відхилив першу пропозицію у 65 млн євро від лондонського "Арсеналу", який раніше за "Челсі" вступив у предметні перемовини щодо Мудрика.

"Челсі" уклав з українцем контракт до 2030 року. Зарплата Мудрика складатиме близько 150 тис євро на тиждень (удвічі більше, ніж пропонував "Арсенал").

Бонусну частину у 30 млн євро "Шахтар" отримає у разі, якщо протягом 8,5 років контракту з Мудриком "Челсі" виграє Премʼєр-лігу чи Лігу чемпіонів, уточнив після оголошення трансферу італійський журналіст Фабріціо Романо.

Нова-бізнес модель "Шахтаря" та як Ахметов повернувся в футбол

Важливу роль в угоді саме з "Челсі" зіграв особистий контакт топменеджменту англійців із Рінатом Ахметовим.

Власник "Шахтаря" погоджував майже всі попередні трансфери клубу. Ба більше, деякі з придбань клуб здійснював за ініціативи бізнесмена.

За два десятиріччя чистий збиток "Шахтаря", а відтак інвестиції Ахметова, перевищили $900 млн. Причому бізнесмен добре розумів, на що витрачає кошти.

Акціонер половину свого часу присвячував футболу. Проте повномасштабна війна все змінила. Протягом кількох місяців Ахметов не цікавився справами клубу, давши зрозуміти Палкіну, що менеджмент має самостійно розв’язувати проблеми.

У червні клуб зіштовхнувся з серйозною проблемою – ФІФА дозволила іноземним тренерам та гравцям на рік зупинити свої контракти з українськими клубами та піти в інші команди.

П’ятьох легіонерів "Шахтарю" вдалося продати, виручивши приблизно 44,3 млн євро, однак інших – фактично втратив. Яскравий приклад – навесні французький "Ліон" був готовий придбати у "Шахтаря" Тете за близько 20 млн євро, однак після рішення ФІФА отримав гравця безкоштовно.

Недоотриманий дохід від продажу легіонерів клуб оцінює у 50 млн євро. Частина цих втрат може бути повʼязана з "ахметоцентричною" системою прийняття рішень.

"Менеджмент звик погоджувати трансфери з акціонером та не встиг швидко зорієнтуватися, щоб продати всіх легіонерів до активізації циркуляра ФІФА", – вважає співрозмовник Forbes серед топменеджерів SCM.

Втім уже влітку Ахметов знову повернувся до справ свого клубу. У липні він погодив призначення нового тренера Ігора Йовичевича, який раніше очолював СК "Дніпро-1".

Ініціатором цього "підписання" також був Срна. Одна з ключових переваг Йовичевича – вдалий досвід роботи з молодими футболістами.

Ще до початку війни важко було уявити "Шахтар", який майже повністю складається з українців. Раніше команду тренував італієць Роберто Де Дзербі, під прихід якого "Шахтар" тільки влітку 2020-го придбав трьох легіонерів за 41 млн євро.

Зазвичай його скаути вишукували таланти у Бразилії: в обмін на високі, як для Європи, зарплати клуб отримував шанс вигідно продати гравців через певний час. Принцип чудово працював роками.

Ахметов поки й сам не визначився, чи готовий він вигідно заробляти на молодих футболістах з українськими паспортами.

"Таких гравців, як Мудрик, потрібно запрошувати до нашого клубу й завойовувати європейські трофеї, а не вболівати за них, навіть коли вони грають у найкращих клубах світу. На жаль, зараз це неможливо",– каже президент ФК "Шахтар".

Раніше сайт Pro Гроші писав про топ найдорожчих українських футболістів. Також ми розповідали, чому мільйонери так багато вкладають грошей у спорт.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.