Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Олігархи і футбол. Скільки грошей та для чого мільйонери вкладають у спорт

Після початку російської агресії у 2014 році абсолютно всі олігархи зменшили інвестиції у спорт

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Скільки коштував футбол найбагатшим людям країни

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Для того щоб наростити свій "м’який вплив", олігархи раніше часто вкладалися у спорт. До 2014-го року майже кожен з великих бізнесменів України фінансував футбольні клуби, водночас заробляючи іміджеві та політичні бали.

Про це повідомляє Центр економічної стратегії.

Експерти зазначають, що переломним моментом став початок російської агресії у 2014-му році. Саме тоді частина олігархів відмовилась від своїх фінансових зобов’язань, абсолютно всі зменшили інвестиції у спорт, а декому довелося взагалі продавати клуби.

Скільки коштував футбол найбагатшим людям країни

Рінат Ахметов

Найбільший спортивний актив найбагатшої людини країни – ФК "Шахтар". Цей клуб вважається найзаможнішим футбольним клубом України. Ахметов витратив сотні мільйонів доларів на контракти футболістів та на будівництво стадіону "Донбас Арена" ($400 млн).

Ігор Коломойський

Ексспіввласник ПриватБанку довгий час був власником ФК "Дніпро". За 23 роки керівництва олігарх та партнери придбали гравців на 100 млн євро, та профінансували будівництво футбольного стадіону "Дніпро-Арена" за 65 млн євро. За підрахунками журналістів, Коломойський витратив на "Дніпро" близько $350 млн.

Брати Суркіси

Бізнесмени й президенти ФК "Динамо" Ігор та Григорій Суркіси лише на трансфери витратили близько 290 млн євро з 1993 по 2022 рр. Також в інтерв'ю за 2021-й рік Ігор Суркіс зазначав, що загалом сім'я Суркісів вклала в Динамо 1,5 млрд в іноземній валюті (вірогідно євро або долари).

Олександр Ярославський

Колишній співвласник УкрСиббанку був президентом харківського ФК "Металіст" з 2005 до 2012 рр. За його словами, за 7,5 років правління він витратив на клуб близько $270 млн. Також $30 млн пішло на реконструкцію стадіону Металіст (загальна сума реконструкції сягала $96 млн, решту коштів профінансувала держава).

Як знайти інвестора для свого бізнесу

Про пошук інвесторів думають як власники стартапів, так і налагоджених компаній. Наприклад, є чудовий ресторан, який знаходиться у хорошому місці та користується популярністю — але на його масштабування не вистачає коштів.

Сайт Pro Гроші разом з експертом, засновником компанії Visotsky Inc Олександром Висоцьким розібрали кроки, які допоможуть знайти інвестора та отримати гроші на запуск або розвиток власного бізнесу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні введуть нове податкове зобов’язання. Також ми повідомляли, що буде за подання хибної податкової декларації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.