Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Подолайте "синдром жебрака". Як знайти інвестора для свого бізнесу й збільшити прибутки

Експерт поділився практичними порадами з пошуку інвесторів для стартаперів та підприємців

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Знайти інвестора простіше, ніж здається

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Про пошук інвесторів думають як власники стартапів, так і налагоджених компаній. Наприклад, є чудовий ресторан, який знаходиться у хорошому місці та користується популярністю — але на його масштабування не вистачає коштів.

Разом з експертом, засновником компанії Visotsky Inc Олександром Висоцьким, розберемо кроки, що допоможуть знайти інвестора та отримати гроші на запуск або розвиток бізнесу.

№ 1. Підготуйтесь до роботи

Інвестиції та гроші – це просто математика, тому ваша бізнес-модель має бути високоприбутковою. Інвестор вкладе гроші тільки в той проєкт, який зможе принести йому 50% річних, каже Висоцький.

Тому порахуйте, чи зможе ваша компанія принести інвестору такі відсотки. Якщо це можливо — є сенс шукати його, якщо ні — то поки що вам потрібно коригувати бізнес-модель.

Зазвичай маленькі компанії тримаються тільки на ентузіазмі власника. Тому вони не є бізнесом, оскільки його не можна масштабувати. Робота з інвестором — це завжди гроші, підрахунки та цифри. Якби ви як власник платили зарплату найманому директору та експерту, чи був би ваш бізнес прибутковим? Чи отримували б ви як власник нормальні гроші? Подумайте над цим, перш ніж залучати інвесторів.
Олександр Висоцький

Олександр Висоцький

Засновник компанії Visotsky Inc

№ 2. Реальна вартість бізнесу

Спочатку необхідно розрахувати реальну вартість бізнесу (Enterprise value). Як правило, вартість ресторану з виторгом в мільйон доларів на рік дуже висока, плюс всілякі активи та інше. Якщо ресторан масштабується, вартість збільшується.

Порахуйте також, як завдяки грошам інвестора зміниться Enterprise value. Це допоможе вам зрозуміти, яку можливість заробітку ви йому надаєте. Насправді інвесторам важко знайти перспективний проєкт, який дозволить примножити їхні статки, розповідає Висоцький.

І, щоб зробити це, потрібно вкладати в якісь ризикові активи (компанії, стартапи, нерухомість). Прийміть точку зору, що ваша пропозиція неоціненна для інвестора.

№ 3. Будь-яка реклама

Далі вам потрібно повідомляти про пошук інвестора скрізь.

Ви будете здивовані, але, швидше за все, до вашого ресторану ходять хлопці, які шукають, куди б інвестувати гроші. Я вважаю, що немає нічого поганого в тому, щоб повісити у ресторані оголошення "Шукаємо інвестора!".

Поясніть, що збираєтеся розширювати, покращувати та посилювати бізнес. Можливо, інвестор, який зацікавлений у розвитку вашого бізнесу, знаходиться поруч.

№ 4. Соціальні мережі

Практична порада від експерта: не забудьте повідомити про це у соціальних мережах (Facebook, Instagram, месенджерах).

Саме вони є найкращим місцем для розміщення інформації про пошук інвестора. Потенційні інвестори зможуть писати вам безпосередньо, внаслідок чого ви отримаєте низку запитів. Але до цього моменту потрібно мати чітке уявлення про те, чого ви хочете.

№ 5. Road show

Зустрічі з інвесторами проводяться регулярно: вони називаються road show.

Ці заходи платні, їх організовують спеціальні компанії. Збирають пакет інвесторів, беруть з них помірну плату.

Вони представляють вашу компанію як один із кейсів, дають час виступити на сцені. Якщо хтось зацікавився – зустрічаєтесь та спілкуєтесь вже у кулуарах.

На мій погляд, для початківців це найефективніший формат пошуку інвестора, на відміну від пошуку по знайомих та знайомих знайомих. Я живу в Америці, де такі заходи відбуваються часто. Але і в Україні є два десятки компаній, які ними займаються, — радить Висоцький.

№ 6. Інвестиційний клуб

Ідіть на інвестиційні майданчики, так звані інвестиційні клуби. Це місце, де вам допоможуть "запакувати" презентацію, гідно виступити перед інвесторами.

Обов'язково відвідуйте такі "тусовки", слухайте обговорення інвестиційних кейсів. У вас миттєво виникне купа ідей у ​​цьому напрямку, зможете покращити не лише презентацію, а й проєкт. Експерт закликає не соромитись і виходити на сцену — ви почуєте питання та отримаєте неоціненний зворотний зв'язок.

№ 7. Грамотне спілкування з інвестором

На жаль у підприємців складається враження, що вони виступають у ролі "жебраків", спілкуючись з інвесторами. І це зупиняє бізнесменів, особливо успішних.

Причина у тому, що підприємці не розуміють психології інвесторів. При цьому вони недооцінюють вартість та перспективність своїх бізнесів. Потрібно подолати в собі "синдром жебрака" і зрозуміти, що ви людина, яка дає інвестору можливість заробити, — пояснює Висоцький.

№ 8. Форуми та канали в Telegram

Пошук на різних форумах та Telegram-каналах — простий, але дієвий спосіб. Приділяти час моніторингу інформації необхідно щодня: хоча б по 15-20 хвилин. Також для самостійного пошуку інвестора в мережі важливо визначити точку А (що є зараз) та точку Б (куди хочете прийти).

Якщо ваш бізнес вже працює, то у вас вже є поточна прибутковість. Коли ми шукаємо інвесторів, хочемо реалізувати стратегію. Для цього має бути чіткий план. Наприклад, відкрити ще 10 точок ремонту комп'ютерів.

План завжди потребує ресурсів, тому необхідно чітко визначити точку Б. Ви рахуєте, скільки вам потрібно грошей. Також потрібно оцінити компанію у точці А і порахувати, скільки вона коштуватиме у точці Б. Шукайте інвестора, який допоможе вам туди прийти.

Щоб переконати інвестора, вам потрібно чітко розуміти точку Б. Коли ви самі переконані, не складно переконати інвестора.

№ 9. Клієнти

Декілька років тому, коли я хотів створити новий проєкт Business Booster MBA (навчання для топменеджерів компаній), також шукав інвестора. Мені потрібно було 150 тисяч доларів. Знайшов інвестора швидко — серед клієнтів своєї компанії. Потім інвестор вирішив вийти, я повернув йому інвестиції. До того ж він заробив гроші на дивідендах, проєкт вийшов прибутковим, — наводить приклад експерт.

№ 10. Працюйте з професіоналами

Хороший інвестор не буде відбирати у вас бізнес. Бо якщо він це зробить, йому самому доведеться займатися справами компанії.

Інвестор — той, хто дає підприємцю енергію у вигляді грошей. Експерт рекомендує мати справу із професіоналами. Підприємець, який заробив гроші, і тепер ви хочете у нього їх взяти, не є інвестором. Така співпраця не буде успішною. Беріть гроші у того, хто вкладає у проєкти та заробляє, не втручаючись у сам бізнес.

Можливості під час та після війни

Зверніть увагу на міжнародні організації, такі як Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), який має гранти.

В цілому — робіть моніторинг міжнародних організацій, які потенційно можуть фінансувати розвиток бізнесу в Україні. Вони є зараз, але їхня кількість збільшиться після закінчення війни.

Такі організації часто дають субсидії, які не треба повертати. Для нас це не дуже зрозуміло: як може бути таке, що гроші не треба повертати?

Але треба зрозуміти, що ці банки та організації — не благодійники. Інвестиційні банки, подібні до того ж ЄБРР, розпоряджаються не своїми грошима. Вони мають досвід оцінки проєктів.

Тому виступають агентами у розподілі фінансової допомоги, яку надають різні країни. Усвідомте, що їм фізично потрібно роздати ці гроші, щоб виконати свою роботу. До того ж роздати туди, де потім буде бізнес.

Якщо ви впевнені у своєму проєкті та бізнесі, можете сміливо звертатися та вимагати конкретну суму. Не думайте, що ви "жебрак": людина або організація має роздати гроші, це його робота. Це будуть найдешевші та найбільш правильні гроші з урахуванням ситуації.

Внутрішні інвестори

Якщо з якихось причин взаємодія з міжнародними організаціями не вдається, шукайте українських інвесторів. В Україні досить багато людей, які зараз мають гроші та зацікавлені в розвитку країни. До речі, можливим є варіант, що українські банки візьмуть на себе роль агентів розподілу міжнародної допомоги.

Отже, постійно говоріть про те, що шукаєте інвестора. Багато підприємців думають так: "Якщо я прошу гроші, зі мною щось не так". Думають, що подібне означає якісь особисті проблеми чи проблеми у бізнесі. Та й загалом у багатьох з дитинства закладається помилковий патерн, що просити гроші — соромно.

Ідея спрацює лише тоді, коли ви впевните інвестора, що ваш бізнес – це подарунок. Ви даєте можливість заробити великі гроші на його грошах, — наголошує Олександр Висоцький.

Наголошуйте на тому, що бізнес добре організований, у ньому серйозний та якісний підхід до управління. Відкрито заявляйте, що у вас класний проєкт. І, щоб він став ще кращим і більшим, вам потрібен інвестор.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні введуть нове податкове зобов’язання. Також ми повідомляли, що буде за подання хибної податкової декларації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.