Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Помилка обійдеться дорого: що буде за подання хибної податкової декларації

Найчастіше труднощі з декларацією виникають у підприємців 3 групи на 5% єдиного податку

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Яка відповідальність за помилки у податковій звітності

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українські підприємці зобов’язані щомісяця подавати декларації про доходи, особливо це стосується ФОПів третьої групи. Через незнання або неуважність трапляються випадки помилкового заповнення податкового документа, в результаті виникає необхідність перевірити та подати уточнювальну звітність.

Найчастіше з таким стикаються підприємці 3 групи на 5% єдиного податку (або на 2% у випадку спрощеного оподаткування). Не всі можуть розібратися в інструкції по внесенню уточнень до податкової декларації, тож обирають варіант перегляду відео або вивчення бухгалтерської літератури, написаної складною термінологічною мовою, щоб просто отримати відповідь на питання "Як виправити звіт?".

Сайт Pro Гроші розповідає, як внести зміни в декларацію та наскільки критично допускати помилки у податковій звітності.

Що таке уточнювальна форма

Якщо ви подали звичайну звітну декларацію за певний період, але її не прийняли через допущену помилку, можете, знайшовши неточність, виправити її, подавши документи ще раз. Тобто за такою ж процедурою створити нову декларацію і відправити на затвердження. Зауважимо, що відкликати вже прийнятий документ неможливо, для перепису потрібно використати уточнювальну форму декларації.

Який варіант з двох необхідно обрати, залежить від конкретного випадку. Якщо період подання декларації не завершився, то просто створіть нову, яка перекриє подану раніше звітність. Але якщо час подання закінчився, ви не зможете заново відправити звичайну форму.

Які помилки найчастіше допускають ФОПи

Кожна людина здатна допустити помилку через неуважність або незнання. Методи виправлення також залежать від випадку. Наприклад, якщо неправильно заповнена шапка документа, система зазвичай не приймає його та інформує про проблему. Особі залишається повторно внести необхідні дані та відправити звітність на затвердження.

Може статися, що ви неправильно вказали особисту інформацію, до прикладу, допустили помилку в імені, назви вулиці тощо. При цьому декларація приймається і вважається затвердженою, але не можна відкладати виправлення на потім чи взагалі залишати все, як є. Бо одного разу несподівано з'ясуєте, що кількість неправильних декларацій значно перевищує одну, в якій ви особисто помилилися. При цьому потрібно заново створити форму, якщо не закінчився термін, або використати уточнювальний варіант.

Яка відповідальність передбачена за помилки у звітності

Для ФОПів третьої групи немає покарання за виправлення помилок у звітній декларації, адже не минув строк сплати податків. Інше відбувається при поданні уточнювальної декларації, зокрема, передбачається наступне:

  • при помилково занесеній сумі єдиного податку меншого розміру, ніж реальний, на особу накладають штраф, який дорівнює 3% у разі самостійного виявлення неточності, або 5%, якщо була здійснена перевірка податковою службою;
  • якщо ви вказали розмір єдиного податку вищий, а в уточнювальний документ занесли меншу суму, вам не нарахують штрафні санкції.

Щоб не траплялося неприємних ситуацій, потрібно ретельно перевіряти декларацію перед відправленням на затвердження, а також завжди моніторити документи за попередні періоди, аби випадково не пропустити вже прийняті помилкові дані. Рекомендуємо формувати всі банківські виписки через онлайн-ресурси своєї фінансової установи та звіряти їх зі звітністю за всі попередні періоди.

Зауважимо, що підприємці, які змінили ставку єдиного податку на 2%, все одно мають подавати декларацію з ЄП на 5% за той квартал, у якому відбулася зміна моделі оподаткування. В ній варто записати доходи, які ви отримували до переходу на спрощену систему.

Пам'ятайте, боятися і хвилюватися при допущенні помилки не потрібно, оскільки, знаючи правильний підхід до внесення поправок, ви завжди зможете виправити будь-яку неточність.

Раніше сайт Pro Гроші писав про топ-5 помилок ФОПів-початківців. Також ми повідомляли про нові податки і ціни на квартири й розповідали, що змінилося на ринку нерухомості з 1 листопада.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.