Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні введуть нове податкове зобов’язання – за що доведеться платити

Введення обов’язкового податку допоможе в боротьбі з тіньовою орендою

Фото: Главком.Колаж: Pro Гроші

В Україні встановлять мінімальний податок на землю

Фото: Главком.Колаж: Pro Гроші

З 1 січня 2023 року власники земельних ділянок – паїв – будуть зобов’язані сплачувати податок на землю. Проте законодавство регулює, кого звільнять від такої необхідності.

Деталі розповів співзасновник земельної агенції Volodar Володимир Нагорний.

Законом 1914-ІХ вводиться сплата з наступного року МПЗ (мінімального податкового зобов'язання) для власників паїв. Сума становитиме приблизно 1 500 гривень за гектар, хоча підприємці, які мають у власності великі агрохолдинги, в середньому зараз сплачують 2 300 гривень. Тобто для них нічого не зміниться, нововведення стосується лише фермерів.

Власники кількох паїв повинні самостійно порахувати, на скільки більше доведеться платити з 1 січня: вирахувати різницю між розміром податку, який вони віддають зараз, і МПЗ. У мінімальну суму входять такі збори:

  • податок на землю;
  • податок з доходу за продаж урожаю, вирощеного на цій ділянці;
  • податок на доходи фізичних осіб;
  • військовий збір із зарплати найманих працівників.

Вважається, що завдяки встановленому МПЗ можна мінімізувати тіньову оренду землі, чим сьогодні грішить чимала кількість фермерів. Зазвичай орендарі винаймають паї за домовленістю, без укладання офіційного договору, щоб самостійно не платити податки. Власники в такому випадку самі сплачують невеликий збір, оскільки заробляють на здачі землі.

Але МПЗ змусить фермерів платити набагато більшу суму, яку не всі зможуть потягнути. Тож вони будуть змушені здати в оренду легально, щоб зобов’язання лягало на плечі тих, хто безпосередньо користуватиметься землею.

Кого звільнять від податку

Як уточнив Володимир Нагорний, законодавством регулюється питання податкового зобов’язання для тих, хто не має змоги обробляти ділянку через повномасштабне вторгнення Росії. Власники територій, які розташовані, наприклад, в тимчасово окупованих частинах України, звільняються від МПЗ. Загалом до списку ділянок належать такі, що:

  • розташовані на територіях, де ведуться (велися) бойові дії;
  • розташовані на тимчасово окупованих територіях;
  • мають у своїх межах фортифікаційні споруди;
  • визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами.

"Справедливо, що в рік повномасштабної рашистської агресії законодавець звільнив володарів землі від сплати МПЗ за земельні ділянки", – зазначив підприємець. Він додав, якщо земля розміщена в межах населеного пункту, де проживає власник, за неї також не потрібно сплачувати внески. Звісно, у випадку відсутності в паю офіційного власника, ніхто не буде покривати МПЗ.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки Польща заробила на податках від українців. Також ми повідомляли, що уряд скасує податки на ввезення генераторів та акумуляторів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.