Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Після слів Маска про Україну: у США замислилися про джерела фінансування мільярдера

В Адміністрації президента Джо Байдена стурбовані ставленням Ілона Маска до України

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

США хочуть перевіряти компанії Маска щодо ризиків нацбезпеці

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Представники Адміністрації президента США Джо Байдена обговорюють, чи мають вони піддати деякі з підприємств Ілона Маска перевірці національної безпеки, зокрема угоду з Twitter та супутникову мережу Starlink SpaceX.

Про це пише Bloomberg.

"Американські чиновники відчувають незручність через нещодавню погрозу Маска припинити постачання супутникової послуги Starlink в Україну – він сказав, що наразі це коштувало йому 80 мільйонів доларів – і те, що вони сприймають його як все більш дружнього до Росії. Вони також стурбовані його планами купити Twitter спільно із групою іноземних інвесторів", – пише видання.

За словами знайомих з ситуацією людей, обговорення поки що на ранній стадії. Представники уряду США та розвідувального співтовариства зважують, які інструменти доступні, щоб дозволити федеральному уряду перевірити підприємства Маска.

За їхніми словами, однією з можливостей є закон, який регулює Комітет з іноземних інвестицій у Сполучених Штатах для перевірки угод і операцій Маска на ризики для національної безпеки.

Одним із елементів угоди з Twitter на 44 млрд доларів, яка може спричинити розгляд CFIUS, є присутність іноземних інвесторів у консорціумі Маска. До групи входять принц Аль-Валід бін Талал із Саудівської Аравії, Binance – криптобіржа, заснована та керована уродженцем Китаю, а також Суверенний фонд добробуту Катару.

Starlink в Україні

У середині жовтня стало відомо, що компанія Ілона Маска відмовляється фінансувати служби супутникового зв'язку Starlink в Україні.

Так, SpaceX просить Пентагон взяти на себе відповідальність за фінансування урядового та військового використання Україною системи.

Компанія каже, що фінансування обійдеться у понад 120 мільйонів доларів до кінця року та може коштувати близько 400 мільйонів доларів протягом наступних 12 місяців.

Однак вже через кілька днів засновник Ілон Маск відмовився від своїх слів про те, що він більше не буде фінансувати служби супутникового зв'язку Starlink в Україні. Зрештою Маск заявив, що все ж таки продовжить оплачувати послуги зв'язку.

Також ми детально розповідали, чому Starlink відіграє для України важливу роль у веденні війні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.