Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Компанія Маска відмовилась фінансувати Starlink для України – як пояснюють

У компанії кажуть, що більше не мають можливості постачати нові супутники

Колаж: Pro Гроші

Компанія SpaceX звернулась до Пентагону

Колаж: Pro Гроші

Компанія Ілона Маска відмовляється фінансувати служби супутникового зв'язку Starlink в Україні.

Про це компанія повідомила Пентагону, передає CNN.

Так, SpaceX просить Пентагон взяти на себе відповідальність за фінансування урядового та військового використання Україною системи.

"Ми не в змозі надалі дарувати термінали Україні або фінансувати наявні термінали протягом невизначеного періоду часу", – пише у листі до Пентагону директор з державних продажів SpaceX.

Компанія каже, що фінансування обійдеться у понад 120 мільйонів доларів до кінця року та може коштувати близько 400 мільйонів доларів протягом наступних 12 місяців.

Що каже Ілон Маск

Засновник SpaceX Ілон Маск згодом підтвердив, що його компанія не фінансуватиме обслуговування станцій Starlink в Україні.

"SpaceX не просить відшкодувати раніші витрати, але також не може нескінченно фінансувати систему, що існує, і надсилати ще кілька тисяч терміналів, які використовують дані в 100 разів більше, ніж звичайні домогосподарства. Це нерозумно", – написав він у Twitter.

Starlink в Україні

На тлі повномасштабного вторгнення Росії, засновник компанії SpaceX Ілон Маск погодився надати Україні доступ до супутникового інтернету та активував сервіс Starlink в Україні.

Уже 28 лютого в Україну привезли перші термінали Starlink, їх адаптували до потреб країни. Зокрема оновили програмне забезпечення для зниження споживання енергії та увімкнули мобільний роумінг.

Станом на початок жовтня, Україна отримала близько 20 тисяч пристроїв Starlink. З них 5 тисяч – за сприяння Американської агенції з міжнародного розвитку (USAID), ще 5 тисяч – за сприяння уряду Польщі.

Скандальний твіт Маска

Пропозиція SpaceX про припинення фінансування Starlink також з’явилася на тлі занепокоєння щодо прихильності Маска. Нещодавно Ілон Маск опублікував у Twitter скандальний "мирний план", який передбачає відмову України від Криму та контролю над Луганською та Донецькою областями.

Після того як президент Володимир Зеленський підняв питання про те, на чиїй стороні стоїть Маск, він відповів, що "як і раніше дуже підтримує Україну", але побоюється "масової ескалації".

Після того як Маск опублікував своє бачення "умов" завершення війни в Україні, акції його компанії Tesla різко втратили в вартості.

До публікації заяв вартість однієї акції становила 265,25 дол. Однак за пів години вона стрімко опустилася до 243,40 дол. Найнижчою ціна була близько першої ночі й становила 241,09 дол. за одну акцію. Таким чином акції компанії Tesla втратили понад 9% вартості.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.