Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Starlink в Україні: як інтернет від Ілона Маска впливає на перебіг війни

Розповідаємо, чому завдяки Starlink ми маємо перевагу над противником

Фото: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Наразі в Україні налічується близько 20 тисяч терміналів Starlink

Фото: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

З початку повномасштабної війни компанія SpaceX надіслала в Україну майже 20 тисяч станцій Starlink. Ці пристрої вже допомогли багатьом українцям – як цивільним, так і військовим.

Розповідаємо, чому інтернет від Ілона Маска відіграє для України важливу роль у веденні війні.

Що таке Starlink

Starlink — це платформа супутникового інтернету компанії SpaceX. Ці системи можуть надавати доступ до високошвидкісного інтернету у віддалених місцях.

Зараз на орбіті вже майже дві тисячі супутників. До 2027 року планують запустити до космосу загалом 42 тисячі — і тоді, як стверджує компанія, платформа покриє майже всю планету інтернетом.

Супутники перебувають на низькій навколоземній орбіті, приблизно за 550 кілометрів над поверхнею Землі, тому затримка сигналу майже непомітна — до 20 мілісекунд, на відміну від найближчих конкурентів, у яких сигнал може затримуватися на секунди.

"Використання супутників долає проблему підключення до інтернету у віддалених місцях планети: у пустелях і горах", — зазначає редакційний директор технологічного вебсайту Pocket-lint Кріс Холл.

Як Starlink допомагає Україні

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров каже, що супутники Starlink допомагають у відновленні зв’язку на деокупованих територіях, де окупанти пошкодили мобільні вежі та оптичні кабелі. Також вони відіграють важливу роль у відновленні основних послуг після російських ракетних атак.

"Понад 100 крилатих ракет атакували енергетичну та комунікаційну інфраструктуру. Але за допомогою Starlink ми швидко відновили зв'язок у критичних областях", — написав Федоров у Twitter після масованих ракетних обстрілів.

Роль Starlink на полі бою

Наявність Starlink в Україні дає величезну перевагу над противником у плані зв'язку та комунікацій.

"Українські збройні сили використовують його для зв'язку, наприклад, між штабом і військами на місцях", — каже дослідниця оборонних досліджень у Королівському коледжі Лондона Марина Мірон.

Українські підрозділи у найгарячіших точках без зв'язку, завдяки Starlink мають стабільний контакт зі штабом та, навіть, рідними.

Вагомою перевагою є те, що його сигнали не можна заглушити, як звичайні радіосигнали

Чому Маск хотів перестати фінансувати Starlink для України

14 жовтня стало відомо, що компанія Маска SpaceX просить Пентагон взяти на себе відповідальність за фінансування урядового та військового використання Україною системи.

"Ми не в змозі надалі дарувати термінали Україні або фінансувати наявні термінали протягом невизначеного періоду часу", – пише у листі до Пентагону директор з державних продажів SpaceX.

У компанії пояснюють, що фінансування обійдеться у понад 120 мільйонів доларів до кінця року та може коштувати близько 400 мільйонів доларів протягом наступних 12 місяців.

Цю інформацію прокоментував і сам Маск. Він пояснив, що не може "нескінченно фінансувати" цю ініціативу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки SpaceX витрачає щомісяця на обслуговування терміналів супутникового інтернету в Україні. Також ми розповідали, на яких умовах Маск продовжить постачати в Україну Starlink.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.