Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підприємців чекають зміни: які компенсації готує Уряд та хто їх отримає

Для підприємців в Україні є різні можливості для відкриття і ведення бізнесу під час війни, Уряд готує ще одну

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Нова програма має пожвавити бізнес і ринок праці

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після повномасштабного вторгнення РФ в умовах бойових дій українські підприємці намагались працювати і далі, щоб їхній бізнес вижив, а економіка України отримала якомога менше шкоди. Так з'явились міжнародні ініціативи та українські урядові програми для їх підтримки. Зокрема днями запустився офіційний маркетплейс України, щоб наші виробники знайшли клієнтів за кордоном, а іноземці купували українські бренди.

Тепер Уряд ініціював нову програму для допомоги бізнесу. Який законопроєкт ВР розгляне зовсім скоро і як це зменшить витрати підприємців, розповіла заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна.

Зміни вплинуть на ринок праці

Урядовий законопроєкт про реформування служби зайнятості та сприяння зайнятості населення передбачає, що роботодавці зможуть отримати компенсацію ЄСВ або частини заробітних плат з Фонду по безробіттю. Але для цього вони повинні виконати певну умову.

Отже, згідно з документом підприємець, щоб отримати компенсацію, повинен працевлаштувати людей з таких категорій:

  • молодь, зокрема, на перше робоче місце;
  • учасників бойових дій;
  • одиноких батьків, батьків дітей з інвалідністю;
  • осіб за 5 років до досягнення пенсійного віку;
  • осіб з інвалідністю;
  • довготривалих безробітних та інших вразливих категорій громад.

"Така урядова ініціатива ще більше допоможе активізувати ринок праці в Україні, підвищити податкові надходження та буде важливим кроком на шляху до подолання безробіття", – пояснила Бережна.

Якщо законопроєкт приймуть, то це буде ще одною державною програмою для підтримки бізнесу та громадян України під час війни. Тим часом проєкт "єРобота" вже має 6 грантових програм.

Яку допомогу на бізнес вже можна отримати

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, що державна програма "єРобота" спрямована на те, щоб стимулювати підприємницьку діяльність та створювати робочі місця. В Україні через пів року повномасштабної війни ринок праці переживає дуже складні часи: конкуренція дуже висока, бо кількість тих, хто шукає роботу, більша, ніж самих вакансій.

Тому якщо людина забажає отримати фінансову допомогу на бізнес в рамках "єРоботи", основною умовою буде створення робочих місць. Є декілька грантів з різними сумами:

  • грант на власну справу (можна отримати від 50 тис. до 250 тис. грн);
  • на розвиток власного садівництва, ягідництва та виноградарства (від 140 тис. до 400 тис. грн);
  • на теплицю (до 7 млн грн);
  • на переробне підприємство (до 8 млн грн).

Також людям пропонують підтримку ІТ-стартапів та старту в ІТ-сфері. Читайте наше детальне пояснення, які умови для отримання грошей потрібно виконати, та які ще гранти існують.

Читайте також, хто з українців може отримувати допомогу по безробіттю під час воєнного стану і як довго та чи можуть українські ФОПи платити податки у валюті з-за кордону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.