Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

З-за кордону в український бюджет: чи можуть ФОПи платити податки у валюті

Через бойові дії в Україні за кордон евакуювалися підприємці, і в них постало багато питань щодо сплати податків

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Податковий кодекс допускає варіант сплати податку у валюті

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Згідно з українським законодавством фізичні та юридичні особи зобов'язані сплачувати податки у національній валюті. Та є деякі винятки, коли окремих підприємців можуть оподатковувати не у гривні.

Яких саме ФОПів це може стосуватися? СЕО бухгалтерсько-консалтингової компанії WeDoITBM Олена Матвійчук пояснила у своєму блозі, хто може платити податки у валюті.

Резиденти та нерезиденти

В законі існує два поняття, від яких залежать умови і правила для підприємців зокрема. Перший – резиденти, ними можуть бути:

  • громадяни України;
  • громадяни України, які тимчасово перебувають за кордоном;
  • іноземні громадяни та особи без громадянства, які мають документ на постійне місце проживання в Україні.

Нерезидентами можуть стати люди, які є іноземними громадянами або не мають громадянства, і в яких є документ на тимчасове місце проживання в Україні. Або ж ними можуть бути ті громадяни України, які тимчасово перебувають на території України, а при цьому постійно проживають за кордоном, і мають документ, який підтверджує тимчасове місце проживання.

Власне від таких визначень залежить те, на яких умовах оподаткування перебуватимуть ФОП, і зокрема чи можуть вони сплачувати податки в український бюджет у валюті.

Для кого існують винятки

Отже, за законом платити податки в український бюджет треба лише у гривні. Але винятки є. Як пояснила Олена Матвійчук, для кожного податку встановлюється свій порядок сплати. Все прописано у Податковому кодексі. Так, один з розділів ПК дозволяє сплачувати податок у доларах або євро, але тільки нерезидентам, які є надавачами електронних послуг.

Тобто, це єдиний випадок, коли виплата доступна у валюті. Тому навіть ті ФОПи, які є резидентами, але тимчасово перебувають за кордоном і мають валютний рахунок, зобов'язані проводити такі операції в гривні.

Ризики для ФОПів за кордоном

Раніше ми розповідали, що українські підприємці, що переїхали тимчасово за кордон, мають право відкривати рахунки у фінансових установах. Але потрібно бути уважними, оскільки через деякі промахи, які неправильно розцінить податкова служба, можна сплатити штрафи чи більші податки.

До таких ризиків належить неправильне відкриття рахунку та інші проблеми з валютним контролем. Читайте у нашому матеріалі, які проблеми можуть бути в українського ФОПа за кордоном.

Ми писали також про те, де отримати фінансову допомогу на підприємництво, та навіщо потрібна бізнес-карта і як нею користуватися.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.