Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шанси тануть щогодини: кому не вистачить роботи під час війни і де найбільша конкуренція

Між всіма кандидатами на вакансії виник новий рівень конкуренції, але хто потрібен роботодавцям в Україні після 6 місяців повномасштабної війни

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Кількість резюме на профільних сайтах росте щодня

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Повномасштабна війна РФ проти України позначилася і на ринку праці, де тисячі людей втратили зарплату і роботу. Кількість вакансій постійно зростає, але все одно цього критично недостатньо, щоб забезпечити всіх робочими місцями.

Аналітики кадрового порталу grc.ua розповіли Pro Гроші, які спеціалісти найбільш затребувані на сьомому місяці великої війни, і в яких регіонах України найбільша конкуренція.

Кому роботу знайти найлегше

Згідно з даними аналітиків, найбільше вакансій на порталі є для працівників сфери ритейл і менеджерів з продажу. Саме ця сфера відновлюється дуже динамічно.

Меншу динаміку показує IT сфера. Її спеціалісти спочатку відчули найменший вплив війни, і кількість вакансій була найбільшою. Зараз динаміка позитивна, проте вже не така суттєва.

"Тенденція останніх двох місяців – з'явилося більше пропозицій роботи для спеціалістів без досвіду та студентів. Отже, наявне бажання компаній економити та на деякі позиції набирати недорогих фахівців без досвіду з подальшим навчанням їх на практиці. Теж відносно нова тенденція – затребуваність бухгалтерів та спеціалістів з управлінського обліку. До війни ця професійна сфера не входила до десятки з найбільшою кількістю вакансій", – пояснили експерти.

Крім того, роботодавці активно шукають таких спеціалістів:

  • працівники сфери транспорт та логістика;
  • спеціалісти робітничих професій;
  • маркетологи, піарники та рекламісти;
  • будівельники;
  • працівники сільського господарства.

Але тенденції дещо відрізняються за регіонами України.

Де конкуренція найбільша?

Аналітики пояснили, що зараз активність пошукачів роботи дуже росте: реєструються нові люди, створюють свої резюме, переглядають і відгукуються на вакансії. Але через критично низьку кількість пропозиції значно росте і конкуренція.

Якщо до повномасштабної війни конкуренція на відкриту вакансію не перевищувала 5,5 осіб, то у серпні показник подекуди сягає 29 осіб. В останні місяці конкуренція помітно росте і в Києві.

За даними Київського міського центру зайнятості, деяким фахівцям доводиться змагатися за своє робоче місце.

"Складно працевлаштуватись у сфери фінансової та страхової діяльності, де на кожну вакансію 132 претенденти, інформації та телекомунікацій – 95 претендентів, тимчасового розміщування й організації харчування – 71, операцій з нерухомим майном – 54, будівництво – 28, сферу постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – 20. Місця для бухгалтерів, менеджерів, керівників різного рівня, адміністраторів, продавців, інженерів, економістів – в дефіциті, попри очевидну затребуваність цих професій", – йдеться в повідомленні.

При цьому найважче тим, хто шукає роботу в Харківській області, де в середньому на вакансію претендує 29 осіб. Найлегше – у західних областях країни, де такий показник не перевищує 5 осіб.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.