Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підприємців чекають серйозні штрафи з 1 жовтня – за яке порушення доведеться дорого заплатити

Гетманцев пояснив, на скільки зростуть штрафи для тих, хто буде торгувати без касових апаратів

Фото: Данило Гетьманцев/Facebook, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Гетьманцев роз'яснив нововведення для ФОП

Фото: Данило Гетьманцев/Facebook, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні знову будуть штрафувати підприємців за торгівлю без касових апаратів. Це пов'язано з тим, що з 1 жовтня відновлюється вимога працювати із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій (РРО).

Про це заявив голова фінансового комітету Ради Данило Гетманцев в ефірі "Українського радіо".

Він пояснив, що повернення штрафів неминуче, адже Верховна Рада вже ухвалила відповідний закон і він набув чинності 1 серпня.

"Я хочу звернутися до підприємств торгівлі стосовно встановлення касових апаратів. З 1 жовтня будуть впроваджені великі штрафи за невстановлення цих апаратів. Перевірки касових апаратів відновлені", – попередив Гетманцев.

На які суми будуть штрафувати за торгівлю без касових апаратів

Відповідно до законодавства, перевірки таких порушень проводить Державна податкова служба (ДПС). Штраф накладають на кожну транзакцію без фіскалізації. Розмір штрафу буде залежати від суми чека і кількості виявлених порушень:

  • Перше порушення: 100% від суми продажу товарів, робіт або послуг, учинених із порушеннями.
  • Друге та наступні порушення: 150% від суми продажу товарів, робіт або послуг, учинених із порушеннями.

Зауважимо, що до цього підприємці повинні були сплатити штраф у розмірі 25% від суми операцій без РРО у разі, якщо це перше порушення, та 50% за кожне наступне порушення.

Повернення планових перевірок бізнесу

Під час дії воєнного стану на такі перевірки був накладений мораторій. Однак з 1 серпня 2023 року його частково зняли. Гетманцев пояснив, що поки що перевірки відновлені не в повному обсязі й говорити про той контроль, який був до війни, не можна.

Наразі перевірки стосуються лише певних груп платників податків. Це підакцизні товари:

  • горілка;
  • тютюн;
  • пальне;
  • електроенергія;
  • банківські й фінансові установи;
  • гральний бізнес.

"Днями буде ухвалено план податкових перевірок. І до кінця року перевірять усі підприємства. Ми забезпечимо законну діяльність "білих" операторів і ліквідуємо чорних", – зауважив Гетманцев.

Крім того, він уточнив, що електронна акцизна марка запрацює вже з 1 січня 2026 року. Все через те, що там задіяне складне програмне забезпечення та залучені чималі інвестиції.

Для кого нововведення не діятимуть

Штрафувати не будуть тих підприємців, які торгували без касових апаратів у період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року. Крім того, штрафи не торкнуться і тих, хто працює на прифронтових територіях. Для них все буде без змін, тобто вони працюватимуть на тих самих умовах, які були з початку повномасштабного вторгнення РФ.

Раніше ми розповідали про те, які зобов'язання та недоліки чекають на бізнес у разі вступу до ЄС. Також ми пояснювали, що потрібно зробити ФОПам з 1 серпня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.