Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Головне нововведення серпня – які зміни вже зовсім скоро торкнуться багатьох українців

Розповідаємо, яке нововведення, попри продовження воєнного стану, запровадила Верховна Рада

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З 1 серпня "спрощенку" для ФОПів скасують

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На початку повномасштабного вторгнення для український підприємців запровадили спрощену систему оподаткування із можливістю сплачувати 2% податку від доходу. Однак згодом стало відомо, що у парламенті розробляють законопроєкт про скасування "спрощенки" та повернення довоєнних податків. А 26 липня президент Володимир Зеленський цей закон підписав. Тобто 2% більше не існуватиме.

Сайт Pro Гроші розповідає, що зміниться для українців вже з 1 серпня.

Які нововведення запровадили для ФОПів

Закон №8401 передбачає, що перехід з 2% єдиного податку відбуватиметься наступним чином:

  • платник 2% ЄП зможе подати заяву про відмову від застосування 2% ЄП та вказати, на яку систему оподаткування він бажає перейти. Якщо ж таку заяву не подати або не вказати у ній бажану систему оподаткування, то підприємця автоматично переведуть на ту системи, на якій він перебував до обрання 2% ЄП;
  • ті ФОП, які були створені під час війни та відразу обрали ставку 2%, автоматично вважатимуться платниками єдиного податку третьої групи зі ставкою 5%;
  • з 1 серпня відбудеться автоматичне відновлення прав і обов’язків платника ПДВ для тих суб’єктів, у кого реєстрація платником ПДВ була призупинена.

Також в законі прописана можливість надати платникам, які в 2023 році перейшли з 2% єдиного податку на загальну систему, право перейти повторно в 2023 році на спрощену систему за своїм вибором шляхом подання заяви. При цьому, в разі подання заяви до 01.09.2023 року, такий платник вважатиметься платником ЄП з 01.08.2023 року.

Які зміни відбудуться для ФОПів 1 та 2 груп

До цього щодо підприємців на цих групах оподаткування працювало важливе правило – для них скасували обов'язкову сплату ЄП. Тобто такі підприємці сплачували цей податок за власним бажанням.

Однак вже з 1 серпня 2023 року ФОПам на 1 та 2 групах повернуть обов'язкові платежі. Тож, добровільні внески більше не працюватимуть.

Зміни у використанні РРО

Для бізнесу повернеться правило щодо обов'язкового використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Це передбачено законом №8401. Однак є нюанс щодо того, що штрафувати за порушення цих правил почнуть з 1 жовтня. Тих підприємців, які ігнорували це правило у період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року штрафувати не будуть.

За такі порушення доведеться заплатити 25% від суми операцій без РРО у разі, якщо це перше порушення. Якщо ж історія з цим повториться – то штраф становитиме 50% за кожне наступне порушення.

Не діятимуть нововведення лише підприємці, які працюють на прифронтових територіях. Тобто, їх, як і раніше, штрафувати не будуть.

Раніше ми писали про те, яка різниця між групами ФОП та скільки підприємці повинні платити до бюджету. Також ми розповідали, яку звітність має подавати ФОП на загальній системі оподаткування.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.