Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вступ України до ЄС: які зобов'язання та недоліки чекають на бізнес

Розбиралися, що зміниться для українських підприємців у разі вступу нашої країни до Євросоюзу та як вплине велика конкуренція

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Головний недолік для бізнесу - велика конкуренція

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Якщо Україна вступить до Євросоюзу, то перед бізнесом постануть певні зобов’язання та з'являться нові можливості. Є можливість, що бізнес зможе піднятися на вищу сходинку та стане на рівні з бізнесом європейських країн.

Про це сказав в коментарі сайту Pro Гроші доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Які зобов'язання постануть перед бізнесом

За його словами, якщо наша країна вступить до ЄС, то перед бізнесом постануть певні зобов'язання. В першу чергу, це необхідність ведення бізнесу за вимогами європейської спільноти, де є критерії, практика, розроблений механізм тощо.

Що стосується переваг – це можливість мати надійних партнерів, користуватися підтримкою Європейського Союзу. В принципі, якщо не забувати про відповідальність, то можливості у нашого бізнесу позитивні
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Які є мінуси для бізнесу у такому випадку

Олексій Плотніков наголосив, що насамперед йдеться про велику конкуренцію. Так, зараз вона також присутня, але лише в межах країни, потім всі товари порівнюватимуться на європейському рівні з іншими виробниками.

Також ЄС може висунути певні квоти, наприклад, на чому спеціалізуватися, що виготовляти тощо. Коли Болгарія стала членом Євросоюзу, то там одразу виникли певні застереження щодо спеціалізації аграрного сектору.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Також були пропозиції зменшити виробництво вин, інших алкогольних напоїв тощо. Тобто, в цьому плані, можливо, є такі напрямки, щоб ЄС жорстко вказував Україні на те, що потрібно припинити виробляти. Але навряд чи вони реалізуються.

Раніше ми розповідали, як зміниться внутрішня економіка України після вступу до НАТО. Також ми писали, коли в Україні настане економічна стабільність.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.