Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ФОПам оголосили нові правила з 1 серпня: повний гід для підприємців

Розповідаємо, що зміниться для українських підприємців вже за кілька днів та до чого їм варто готуватися

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

На українських підприємців чекають значні зміни вже з 1 серпня

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

З 1 серпня 2023 року набуває чинності закон, який було підписано 27 липня Президентом України Володимиром Зеленським, що передбачає запровадження певних змін для українських підприємців. Зокрема йдеться про скасування "спрощенки" та повернення довоєнної системи оподаткування.

Сайт Pro Гроші вирішив розібратися, до чого готуватися ФОПам та що на них чекає вже незабаром.

Скасування "спрощенки"


Згідно з законопроєктом №8401, вже з 1 серпня підприємці, які знаходилися на 2% єдиного податку, більше не зможуть користуватися такими пільгами. Відповідно, ФОПи, які досі перебувають на "спрощенці", мають право подати заяву про відмову від застосування 2% ЄП та вказати, на яку систему оподаткування вони бажають перейти.

При цьому варто зауважити, що ті підприємці, які з якихось причин не зможуть подати відповідну заяву, або не вкажуть бажану систему оподаткування, автоматично переводитимуться на систему, на якій вони перебували до запровадження пільгової ставки.

Також документ врегульовує такі важливі моменти:

  • новостворені суб’єкти господарювання, які з дня державної реєстрації обрали 2% ЄП, автоматично вважатимуться платниками ЄП третьої групи зі ставкою 5%;
  • автоматичне відновлення прав і обов’язків платника ПДВ для тих суб’єктів, у кого реєстрація платником ПДВ була призупинена.

При цьому повернення довоєнної системи оподаткування не торкнеться певної категорії підприємців. Йдеться про ФОПів, які працюють на прифронтових територіях та територіях можливих бойових дій. Вони й надалі матимуть право сплачувати ЄСВ та єдиний податок добровільно.

Зміни для ФОПів 1 та 2 груп


Після початку повномасштабної війни в Україні ФОПам, які перебувають на 1 та 2 групах, скасували обов'язкову сплату ЄП, тобто, підприємці сплачували цей податок за власним бажанням.

Однак вже з 1 серпня 2023 року таким підприємцям повернуть обов'язкові платежі. Тож, добровільні внески більше не працюватимуть.

Повернення податкових перевірок


Якщо говорити про планові перевірки, то на початку липня 2023 року Державна податкова служба України опублікувала оновлений план-графік, згідно з яким, вже з серпня та до кінця поточного року податківці хочуть провести 3 683 планових перевірки.

А щодо позапланових перевірок, то наразі так можуть перевіряти лише:

  • представництва та філії іноземних суб’єктів господарювання, суб’єктів господарювання, які залучені до виробництва та реалізації підакцизних товарів (зокрема, тютюну та алкоголю);
  • представників грального бізнесу;
  • провайдерів фінансових та платіжних послуг.

Повернення штрафів за невикористання РРО


Ухвалений закон передбачає обов'язкове використання бізнесом реєстраторів розрахункових операцій (РРО), а тих, хто ігноруватиме дане правило, може бути оштрафовано. Виключенням є лише підприємці, які працюють на прифронтових територіях, їх штрафи жодним чином не торкатимуться.

Але тут є певний нюанс: згідно з документом, усі порушення щодо невикористання РРО, які здійснювалися з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року, каратися штрафами не будуть. Таким чином виходить, що за відсутність РРО бізнеси каратимуть лише з 1 жовтня поточного року.

Щодо розміру штрафів, то при першому порушенні доведеться заплатити 25% від суми операцій без РРО, а за кожне наступне порушення – 50%.

Раніше ми розповідали, що велика мережа секс-шопів приховувала шалені доходи від податкової. Також ми писали, коли в Україні запровадять Е-марку акцизного податку і що зміниться. Більше про податки в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.