Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Щодо Сенс Банку ухвалили важливе рішення – яких змін чекати вкладникам

Після виведення Національним банком України системно важливого АТ "Сенс Банк" з ринку, уряд вирішив скористатися можливістю

Фото: sensebank.com.ua, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Уряд викупив Сенс Банк за 1 гривню, тобто він стане державним

Фото: sensebank.com.ua, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Банк Михайла Фрідмана стане державним. Український уряд вирішив купити його за традиційну в таких випадках ціну. Вже відомо, що органом управління Сенс Банку буде Міністерство фінансів.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк на власній Telegram-сторінці.

Вартість, за яку фінансову установу купили та зроблять державною, становить 1 грн. У процесі націоналізації законодавство дозволяє уряду викуповувати системно важливі банки за таку ціну, враховуючи, що їм взагалі загрожує виведення з українського ринку.

"Уряд прийняв рішення купити банк за 1 гривню. "Сенс" стає державним. Орган управління Мінфін. Оце гривня зміцнилася, вже за неї банк можна купити", – прокоментував рішення Ярослав Железняк.

Він також опублікував документ, який підтверджує рішення. Згідно з текстом, держава прийняла пропозицію Національного банку України про участь у виведенні системно важливої установи з ринку. Та за гривню зобов’язалася викупити у Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Сенс Банку в повному обсязі (в особі Міністерства фінансів).

Рішення про купівлю Сенс Банку урядом України
Рішення про купівлю Сенс Банку урядом України
Фото: Ярослав Железняк/Telegram

Чому фінустанову вирішили націоналізувати

Для цього рішення зійшлося кілька факторів, про які розповів глава НБУ Андрій Пишний на брифінгу. За його словами, репутація Сенс Банку була не на кращому рівні через власників – вони пов’язані з державою-терористом Росією, що загрожувало негативним впливом на діяльність установи.

Друга причина – ще в жовтні минулого року президент Володимир Зеленський ввів санкції проти Михайла Фрідмана. Це також послугувало пришвидшенню виведення з ринку. Окрім Фрідмана, опосередкованою істотною часткою банку володіють громадянин Росії та Латвії Пьотр Авен і росіянин Андрій Косогов.

Чим націоналізація загрожує вкладникам

Клієнти Сенс Банку можуть не хвилюватися за свої кошти на рахунках. Голова Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут заявила на спільному брифінгу з НБУ, що після націоналізації банк продовжить працювати у звичному режимі.

При цьому не буде обмежень щодо зняття готівки, переказу коштів, приймання платежів юридичних осіб тощо. Суми на картках будуть доступні для повноцінного користування своїми власниками. Водночас протягом кількох днів перехідного періоду не діятимуть договори щодо кредитування.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що власник українського Сенс Банку виходить з російських активів. Також ми повідомляли, що в НБУ пояснили, чому в Україні ніколи не зникне готівка.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.