Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нафтогаз відсудив у РФ 5 мільярдів доларів компенсації за збитки в Криму – що відомо

Очільник Нафтогазу впевнений, що це не останнє рішення Гааги на користь України, а Росія рано чи пізно відшкодує усю завдану шкоду

Фото: Unsplash, Google. Колаж: Pro Гроші

Нафтогаз очікує на компенсація з боку РФ

Фото: Unsplash, Google. Колаж: Pro Гроші

Арбітражний трибунал при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі постановив, що Російська Федерація має сплатити НАК "Нафтогаз України"5 мільярдів доларів.

Про це повідомив на своїй сторінці у соціальній мережі Faeebook керівник української компанії Олексій Чернишов.

За його словами, Росія повинна відшкодувати Нафтогазу збитки за втрачене майно під час анексії Кримського півострова у 2014 році. Він пояснив, що йдеться про відшкодування активів, спрямованих на розробку газових родовищ та розвиток іншої стратегічно важливої інфраструктури. Ці об'єкти стали однією з головних мішеней Росії, коли її війська почали окуповувати український Крим дев'ять років тому.

"Вірю, що це не останнє рішення, яке ухвалять в Гаазі на користь нашої країни. За нами правда. А ті, хто борються за правду – не програють", — додав Олексій Чернишов.

Ощадбанк проти Росії: агресор має компенсувати 1 мільярд доларів

Історія бере свій початок ще 26 листопада 2018 року, Арбітражний трибунал у Парижі задовольнив позов Ощадбанку та постановив, що Росія повинна відшкодувати українському держбанку збитки за анексію Криму.

Київський апеляційний суд у липні 2019 року задовольнив заяву Ощадбанку і дозволив виконати арбітраж на території України.

Натомість у Міністерстві юстиції РФ відмовилися визнавати рішення міжнародного арбітражу. Апеляційний суд Парижа у березні 2021 року підтримав позицію міністерства юстиції країни-агресора про відсутність юрисдикції в арбітражу за позовом Ощадбанку.

У жовтні 2021 року Ощадбанк подав до Касаційного суду Франції скаргу за винесеним у березні 2021 року рішенням. На початку грудня 2022 року стало відомо, що Верховний суд Франції постановив видати виконавчі листи на стягнення з РФ в особі Міністерства юстиції на користь Ощадбанку $1,111 млрд відшкодування збитків, а також відсотки з 31 березня 2014 року за ставкою піврічного LIBOR+2% та інші витрати на суму $3,87 млн.

Нагадаємо, у листопаді минулого року Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію про створення реєстру збитків, завданих Україні внаслідок російської збройної агресії. Таким чином цивілізований світ погодився з тим, що офіційна Москва буде відповідати за порушення міжнародного права, зокрема її агресію, а також міжнародного гуманітарного права і прав людини.

Відповідно, юридичні наслідки для РФ мають включати відшкодування збитків, завданих Україні.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, коли українцям почнуть надавати компенсації за знищене окупантами житло. Також ми писали, як Росію змусять відшкодувати збитки, завдані Україні під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.