Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Без шансів для росіян: Україна створює план, за яким РФ точно заплатить за збитки у війні

Наразі вирішується питання, які часові проміжки руйнувань включати у реєстр — з 2022 року чи з 2014

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Україна створює Міжнародний реєстр збитків через війну з РФ

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Україна вже понад 9 місяців виборює своє право на незалежність у війні з Росією. За цей період через дії агресора наша держава зазнала збитків майже на $1 трлн. Відбудовувати країну після війну влада планує за кошти саме агресора, і для цього створює Міжнародний реєстр збитків.

Про принципи роботи цього реєстру розповіла в ефірі телемарафону заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра.

За її словами, насамперед Міжнародний реєстр збитків хочуть об'єднати з іншими державними реєстрами для отримання інформації про втрачене майно, географічні та часові дані, пов’язані з повномасштабним вторгненням після 24 лютого.

"Міжнародний реєстр збитків має стати невід’ємною частиною компенсаційного механізму. Реєстр фіксуватиме у документальній формі докази й інформацію про претензії щодо збитків, втрат, пошкоджень, руйнувань фізичних та юридичних осіб (як приватних, так і державних) та держави Україна", – розповіла вона.

Крім того, наразі Україна та міжнародні партнери ведуть переговори щодо того, які часові проміжки мають бути включені у реєстр — руйнування з 2022 року чи з 2014.

"Основними критеріями, за якими збитки будуть включатися в реєстр, це територіальність – вони мають мати місце на території України – і час їх виникнення", — зазначила Ірина Мудра.

Нагадаємо, що 14 листопада 2022 року Генеральна Асамблея ООН підтримала резолюцію про створення реєстру збитків, завданих Україні внаслідок російської збройної агресії.

Таким чином більша частина демократичного світу визнала, що Росію потрібно притягнути до відповідальності за порушення міжнародного права, зокрема її агресію, а також міжнародного гуманітарного права і прав людини. Відповідно, юридичні наслідки для РФ мають включати відшкодування збитків, завданих Україні.

Як постраждав через війну агросектор

Як свідчать результати "Огляду збитків від війни в сільському господарстві України", над яким працювали Центр досліджень продовольства та землекористування (KSE Агроцентр) й Міністерство аграрної політики та продовольства України, прямі збитки від війни в сільському господарстві України станом на осінь 2022 сягнули $6,6 млрд.

Вказана сума збитків включає такі категорії:

  • сільгосптехніка — $2,9 млрд 84,2 тис. одиниць техніки та устаткування повністю або частково пошкоджені;
  • зерносховища — $1,1 млрд. Загалом було пошкоджено або знищено зерносховищ сукупною місткістю 9,4 млн тонн одночасного зберігання (цей обсяг не враховує потужності, які залишаються недоступними через тимчасову окупацію);
  • тваринництво — $362,5 млн. Орієнтовна кількість тварин, які загинули внаслідок агресії РФ, становить майже 400 тис. бджолосімей, 95 тис. голів кіз та овець, 212 тис. голів великої рогатої худоби, 507 тис. свиней та майже 11,7 тис. голів птиці;
  • багаторічні культури — $348,7 млн. На постраждалих територіях знищено понад 14,3 тис. га багаторічних насаджень;
  • фактори виробництва (пальне, добрива, ЗЗР) — $95,4 млн. Знищено та викрадено 0,6 тис. тонн ЗЗР, 124 тис. тонн добрив та 11,5 млн літрів палива;
  • вироблена продукція — $ 1,9 млрд. Внаслідок повномасштабного вторгнення було знищено або викрадено 2,8 млн тонн зернових та 1,2 млн тонн олійних культур.

Раніше сайт Pro Гроші писав, у якій ще країні може спалахнути війна у 2023 році. Також ми розповідали, що в Україні з'явилися оригінальні ялинкові прикраси із Залужним.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.