Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Росія заплатить за ваші збитки: Генасамблея ООН ухвалила резолюцію щодо репарацій

Документ містить плани щодо створення механізму відшкодування збитків за військову агресію

Фото: Telegram/Zelenskiy. Колаж: Pro Гроші

Більшість країн підтримали резолюцію

Фото: Telegram/Zelenskiy. Колаж: Pro Гроші

У понеділок, 14 листопада, Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію про створення реєстру збитків, завданих Україні внаслідок російської збройної агресії.

Про це повідомляє The Washington Post.

Резолюцію підтримали 94 країни, проголосували проти – 13, утримались від голосування – 74.

Проти голосували:

  • Білорусь;
  • Центральноафриканська Республіка;
  • Китай;
  • Куба;
  • Північна Корея;
  • Еритрея;
  • Ефіопія;
  • Іран;
  • Малі;
  • Нікарагуа;
  • Росія;
  • Сирія;
  • Зімбабве.

Так, Генасамблея визнає, що Росія має бути притягнута до відповідальності за порушення міжнародного права, зокрема її агресію, а також міжнародного гуманітарного права і прав людини. Відповідно, юридичні наслідки для РФ мають включати відшкодування збитків, завданих Україні.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця наголосив, що Росія зруйнувала майже половину українських електромереж та інженерних комунікацій, залишивши мільйони українців без світла, води та опалення напередодні зими.

Коли росіяни почнуть відчувати наслідки санкцій

Війна триває майже рік, і перша ейфорія від обіцяних руйнівних санкцій щодо РФ вже пройшла. Санкції запровадили, однак економіка агресора тримається й ознак її краху поки не видно.

Економіст та фінансовий аналітик Олексій Кущ наголошує, що санкції спрямовані не на те, щоб знищити Росію як економічно, так і політично, а на те, щоб у агресора не було грошей на ведення війни та підготовки до нової.

Їх ціль не зруйнувати Росію, а послабити її агресивність, тобто втримати від війн у майбутньому. На росіян вони вже почали діяти, вже є реальне падіння доходів населення, і цей показник буде погіршуватись. Вихід на рівень показників 2021 року Росії у найближчі роки не світить, і у наступні два роки ситуація ставатиме ще гірше.
Олексій Кущ

Олексій Кущ

Економіст та аналітик центру "Об'єднана Україна"

За словами експерта, передусім санкції зачеплять ті галузі, які найбільше залежать від західних технологій — це, насамперед, машинобудівництво.

З часом технічна відсталість торкнеться розробки надр, також постраждають усі галузі, які пов’язані з падінням платоспроможного попиту, тобто усе, що не входить в перелік базових, першочергових потреб людини.

Ті два мільйони, які поїхали (з Росії – ред.), це не лише ті, хто боїться мобілізації, це зокрема і бізнес. Мігрує здебільшого середній клас, це люди, які витрачають багато грошей, вже завдяки цьому спостерігається економічне зростання у Вірменії та Грузії, куди приїхало багато росіян, — каже економіст.

Якщо санкції діятимуть довго, почне страждати й аграрний сектор, який потребує постійної модернізації.

Чи зазнає російська економіка повного краху

Олексій Кущ попереджає, що повністю "посиплеться" російська економіка, на жаль, не скоро, а руйнування, яке призведе до краху країни наразі — малоймовірний сценарій, оскільки досвід таких країн як Іран показує, що держава може існувати навіть при зруйнованій економіці та відсталості.

Справа в тому, що економіка агресора, хоч і збудована не на найкращій штиб, але все ж таки ринкова.

Така економіка не руйнується, а змінюється, підлаштовується під обставини, тож найближчим часом (протягом щонайменше двох років) на росіян чекає період болючих структурних змін та суттєве погіршення рівня життя.

На російську економіку чекає структурна трансформація, оскільки ринкова економіка, на відміну від планової, досить пластична, вона адаптується до зовнішніх шоків. Їх чекає досить довготривала рецессія, падіння ВВП, підвищена інфляція, це триватиме 2-3 роки. Потім російська економіка, скоріше за все, трансформується в нову економічну систему, — каже аналітик.

Росія може стати більш закритою, більшість товарів вироблятимуться всередині країни та матимуть гіршу якість через відсутність провідних технологій. Це зробить агресора схожим на Іран, який в умовах санкцій вже понад 40 років, але дотепер не розвалився.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як деокупація Херсона вплине на економіку України. Також ми розповідали, коли очікувати на повний крах Газпрому.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.