Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Monobank готується до блекауту: що не зможуть робити клієнти найближчим часом

Розповідаємо, як Monobank готуватиметься до блекауту та як це вплине на клієнтів банку

Фото: Monobank, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Клієнтам банку будуть недоступні певні сервіси

Фото: Monobank, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після того, як Росія почала обстрілювати енергетичну інфраструктуру, українці зрозуміли, що зима буде непростою і потрібно готуватися до можливого блекауту. До такого сценарію готується і бізнес. Уже вночі на 20 листопада Monobank готуватиме систему до роботи на випадок блекауту.

Про це повідомив співзасновник Monobank Олег Гороховський у своєму Telegram-каналі.

Як проходить підготовка до блекауту і як це вплине на клієнтів банку

"З 00:30 до 05:00 ми проводимо регламентні роботи. Нам потрібен цей час для встановлення оновлень на внутрішніх системах", – написав Гороховський.

Тому в цей час не будуть доступні такі послуги:

  • оформлення нових карток;
  • відкриття рахунків;
  • відкриття депозитів;
  • створення банок;
  • оформлення розстрочок.

Також, з 3:00 до 5:00 не будуть доступні такі операції за картками:

  • платежі;
  • поповнення;
  • перекази.

"Будь ласка, не робіть оплати в цей період, оскільки вони, швидше за все, будуть неуспішними", – попереджає співзасновник Monobank.

Як працюватимуть банки в умовах блекауту

У разі тривалого блекауту в Україні зачинять більшість банківських відділень. Залишать лише чергові відділення, які працюватимуть на резервних джерелах енергії, а також обслуговуватимуть не лише клієнтів свого банку.

Банківська система не припинить роботу навіть за умов жорсткого і тривалого блекауту. Однак, кількість працюючих відділень буде скорочено, українці зможуть звертатися в чергові відділення, які визначать самі банки.

Щоб клієнти фінустанов мали змогу й надалі користуватись будь-якими послугами, НБУ рекомендує банкам заздалегідь вжити деяких заходів, а саме:

  • збільшити залишок готівки у касах, розмістивши в чергових відділеннях додаткові сейфи для зберігання готівки;
  • контакт-центри банків та їхні дата-центри потрібно забезпечити резервними джерелами живлення, запас палива для цих джерел має бути щонайменше на 7 днів;
  • заздалегідь визначені чергові відділення також необхідно забезпечити резервними джерелами живлення. У них мінімальний запас палива має бути не меншим за дводенний. При цьому має бути джерело поповнення запасів палива у разі потреби. Крім того, банки повинні подбати про резервні (супутникові) канали зв'язку для відділень, які працюватимуть;
  • слід передбачити збільшення комплексів самообслуговування у чергових відділеннях.

Список працюючих чергових відділень необхідно опублікувати на сайті конкретного банку, а також адреси працюючих відділень повинен мати контакт-центр банку та НБУ. На вхідних дверях інших відділень, які не працюватимуть під час блекауту, має бути інформація про чергові відділення.

Також ці відділення мають забезпечити прийом готівки від бізнесу. Причому не лише від підприємців, які є клієнтами цього банку, а й від тих, що зазвичай обслуговуються в інших банках. Впродовж тривалого блекауту деякі банки мають відмінити комісії за зняття готівки в інших банках.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яка вірогідність того, що в столиці буде блекаут. Також ми розповідали про міфи щодо відключення світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.