Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Хитрощі Львівських круасанів. Як бренду вдалося закохати українців у випічку з квашеним огірком

Український бренд швидко став популярним і переріс в національну франчайзингову мережу, але чим вона так зацікавлює клієнтів

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

За 7 років Львівські круасани розрослися у велику мережу по всій Україні

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

Коли ми говоримо про круасани, то перша асоціація, що виникає в голові солодка випічка з кавою. Проте деякі бренди перевертають звичні уявлення. Наприклад, бренд Пузата Хата зробив з домашньої їжі фастфуд і створив швидку і масову подачу національних страв. Lviv Croissants зробив так, щоб для багатьох українців смачний, великий і ситний круасан мав обов'язково бути з м'ясом і яєшнею в начинці.

Експерт Олег Тітамир і сайт Pro Гроші розібрали, у чому полягає успіх бренду "Львівські круасани", завдяки чому йому вдалося розширити мережу, і зацікавити велику кількість клієнтів.

Lviv Croissants – це українська мережа закладів громадського харчування, входить до Fast Food Franchising Group. Генеральним директором і засновником є Андрій Галицький, співзасновники – Євген Галицький, Юрій Загродський та Орест Печенко. Вперше Львівські круасани відкрилися у Львові у 2015 році. Станом на 2022 рік мають 141 пекарню по Україні. У одному з інтерв'ю 2018 року засновник зазначав, що місячний оборот закладів складає від 280 000 грн в маленьких точках до мільйона у великих.

"Культурний" сендвіч


Часто круасани асоціюються зі свіжою солодкою випічкою, однак, як кажуть в самій компанії, це правило вирішили порушити. Клієнти мережі замовляють свіжоспечені круасани, в яких, замість солодкої начинки, оселедець з моцарелою чи свинина з цибулею та квашеним огірком. Поєднувати що завгодно можуть і самі клієнти, бо при замовленні є можливість обирати, що додати до начинки.

Тітамир каже, що круасан – це культура більш французька, і в Європі цю їжу пропонують як фастфуд. Але насправді в усіх він асоціюється з чашкою кави.

В тому ж Парижі, це не швидка їжа, це проведення часу. Зранку чи в обід це обов'язковий ритуал – чашка кави й круасан. В Україні це також культура смакового задоволення. Швидко перекусити можна хотдогом чи шаурмою. Круасан хоч і можна віднести до швидкого харчування, але серед інших видів він дуже вдало зайняв своє місце. Бо це не хотдог, не гамбургер. Це сендвіч, але більш "культурний".
Олег Тітамир

Олег Тітамир

Президент ГО "Українська організація захисту споживачів послуг"

Власне це стало новим форматом швидкої їжі. Львівські круасани спочатку відкривались як власні пекарні у Львові, згодом почали відкриватись і франчайзингові точки. Тобто, будь-хто може вкласти гроші і відкрити власний заклад під цим брендом. Тітамир каже, що завдяки цій моделі й вдалося так швидко розширити мережу.

Справа в тому, що франшиза завжди пришвидшує розширення компанії. Експерт зауважив, що в Україні не дуже розвинута культура інвестицій. Та попри це, одним із найбільш вдалих інструментів інвестування залишається франшиза. І це, своєю чергою, дозволяє дуже швидко розширити мережу. Компанії з великим капіталом зазвичай відкривають заклади самостійно, а такий спосіб дозволяє залучити інвестиції в бренд.

Фото: Facebook/Львівські круасани

Зараз компанія націлена на світову аудиторію. Нещодавно Львівські круасани відкрились у кількох містах Польщі. Ідея в тому, що бренд намагається показати, що українці можуть не тільки просити про допомогу, а й пропонувати своїм партнерам ідеї та послуги, зокрема, й ситні українські круасани.

Всі клієнти це "свої"


Бренди намагаються утримувати людей, які вже є їхніми клієнтами, і заохочувати нових. Щоб привернути їхню увагу, застосовуються різні методи. Зокрема, пропонують не лише поїсти, а і своєрідний "інтерактив".

У закладах Львівських круасанів є спеціальні дошки. Зазвичай вони розташовані біля виходу і на них висять десятки маленьких листочків з малюнками і побажаннями клієнтів. Поруч лежать власне самі листочки і ручки, олівці чи фломастери, які може взяти кожен і залишити своє послання.

Фото: Facebook/Львівські круасани
Фото: Facebook/Львівські круасани
Фото: Facebook/Львівські круасани

Фото: Facebook/Львівські круасани

Фото: Facebook/Львівські круасани

Фото: Facebook/Львівські круасани

Це участь в спільному житті. Клієнт відчуває себе рідним, як у друзів чи в тому місці, куди він буде постійно приходити. Не просто прийшов поїв, залишив чайові і пішов, а є якесь спілкування, зв'язок. Ви не просто гість, а гість, який має більше можливостей, може щось написати, запропонувати, – зауважив Тітамир.

Крім цього, бренд має свій застосунок. Там можна сканувати і відстежувати бонуси, читати меню, обирати найближчі заклади до себе, залишати відгуки. Експерт наголошує, що це найбільш успішна стратегія охоплення нової аудиторії та утримування вже існуючої.

Це тренд, бо люди живуть в телефоні. Зверніть увагу на людей, які чогось чекають на зупинці, в парку, в кафе. Всі сидять в ґаджетах. Одна справа побачити рекламку по телебаченню, чи проїжджати мимо кафешки, інша – коли в телефоні ви постійно натрапляєте на це, – пояснив він.

Так, розвиток власних застосунків і соцмереж – це основа для будь-якого бренду на сьогодні. І вона дуже ефективна. Раніше ми вже розповідали, що ті, хто не прийшов у магазин чи кафе, можуть дізнатися про них онлайн. І це зараз навіть важливіше для компаній, аніж просто позиція на ринку. Що іще важливо для утримання інтересу і збільшення популярності, читайте у нашому розборі бренду JYSK.

Дізнавайтеся і про те, як Епіцентр може заманити будь-якого українця, і на чому побудований бренд АТБ.

А більше про хитрощі та стратегії різних компаній можна читати щосереди у нашій спецтемі "Психологія брендингу". Незабаром ми розповімо, чим приваблюють покупців мережі EVA та "Ашан".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.