Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Хитрощі JYSK. Вся правда про те, як бренд "змушує" купувати те, чого не плануєш

Разом з експертом розбираємо, що вигадують в магазинах JYSK, щоб збільшувати продажі, і чому головний конкурент зараз програє на українському ринку

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

Бренди створюють свою атмосферу і фішки, які приваблюватимуть покупців

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

Кожна компанія має свою стратегію розвитку і застосовує різні методи для того, аби зацікавити покупця і змусити його вийти з магазину зі значно більшою кількістю покупок, ніж він планував. Такі хитрощі має і велика корпорація JYSK, яка продає товари для дому у десятках країн світу.

Разом з експертом Олегом Тітамиром сайт Pro Гроші розібрав стратегію компанії, чим вона приваблива для українців. Зокрема, які хитрощі використовує в магазинах, і як виграє на нашому ринку у найбільшого конкурента – IKEA.

JYSK – це данська транснаціональна корпорація, яку заснував Ларс Ларсен у 1979 році. Компанія належить до Lars Larsen Group, якою нині керує син засновника Джейкоб Брунсборг. Вони мають понад 3200 магазинів у 48 країнах світу. Щорічний обіг у фінансовому році 2021/22 за офіційними даними склав 4,87 млрд євро. В Україні вперше з'явились у 2004 році, до нашого часу тут відкрилось 86 магазинів JYSK.

Риба у хвості акули


JYSK обрала таку стратегію свого виробництва: бути подобою головного конкурента. Експерт провів наступну аналогію: коли компанії стають схожими на риб, які зазвичай плавають у хвості великих акул, і таким чином також стають популярними.

JYSK на моє переконання, це риба, яка стала в хвості акули IKEA, і взяла таку ж позицію – це красиві, прості, недорогі, доступні меблі. Вони не охоплюють таке широке коло споживачів, як конкурент. Водночас IKEA позиціонує себе як екологічне виробництво, у них є власні розробки. JYSK пішла іншим шляхом – вони обрали Китай у якості майданчика для розміщення своїх замовлень, де за менші гроші можна створити такий продукт. Це їхня внутрішня стратегія.
Олег Тітамир

Олег Тітамир

Президент ГО "Українська організація захисту споживачів послуг"

Водночас стратегія для продажів полягає у своєрідній атмосфері. Тітамир зауважив, що на вході в магазини цього бренду стоять вуличні меблі, навіси, майданчики, качелі, обідні столики. Це такі речі, які люди часто бажають в себе вдома замінити. До того ж ці товари мають відносно невелику ціну і нормальну якість.

Крім того, це все непогано розроблено дизайнерами, бо воно впишеться в будь-який інтер'єр, коли людина захоче купити собі щось нове. Тобто, люди йдуть в ці магазини на оновлення, на нові тренди, – пояснив експерт.

Далі, вглиб магазину, покупці починають відчувати атмосферу домашнього затишку, вони бачать те, що хотіли б мати у себе вдома. Вже на крайніх поличках зазвичай розміщена білизна, різні дрібнички. Вони досить дешеві, їх завжди можна дозволити собі купити, і тому люди хоч-не-хоч їх беруть.

Коли вже йдеш назад до входу, розумієш, що таки треба купити ті основні меблі. Таким способом JYSK досягли відчуття доступності і не такої вже дороговизни, – зауважив Тітамир.

Тобто, центральна ідея данської компанії – подарувати людям щастя і відчуття так званого скандинавського хюґе, коли вдома тихо, затишно і спокійно. Хоч елементи в інтер'єрі й оновлюються досить часто, все одно така стратегія дуже вдала, бо багато людей прагне спокою в домі. Так локальна філософія хюґе знаходить відгук у багатьох людей по світу.

Фото: Pexels

Важливо, що це бренд середнього класу. Такий сегмент дозволяє охопити більшу кількість населення, яке вони заохочують ще й постійними акціями та знижками. За словами експерта, якби ціни в JYSK були вищими, то такого б розповсюдження товарів та успіху вони не мали.

Яка роль інтернету


За словами Тітамира, важливий тренд сьогодні – це онлайн-продажі та реклама в інтернеті. І навіть якщо бренд розвинутий, його задача – не втратити позицій, що станеться швидко, якщо не розвивати онлайн-комунікації.

Погляньмо на людей надворі. Куди вони всі дивляться? В смартфон. І звісно, в соцмережах вони бачать рекламу різних марок. Це дуже серйозна стаття просування бренду. Це зараз важливіше для будь-якої компанії, ніж просто позиція на ринку, – наголосив фахівець.

При цьому він зазначає, що імідж – це основа, але заохотити до покупок людей, які навіть ніколи не були в магазині, вдасться онлайн. Цим і займається JYSK. Після відновлення роботи в Україні у травні, на третьому місяці повномасштабної війни, вони відновили і соцмережі. Зокрема, в Instagram зараз ведеться активна робота з підписниками.

Проте такого не скажеш про головного конкурента.

Як компанії втрачають популярність в Україні під час війни


Якщо в JYSK наголошують на підтримці українців під час повномасштабної війни з РФ, пропонують свої послуги, попри складні обставини, то IKEA, яка і так дуже довго була недоступною для українців, і далі зачинена.

IKEA, наприклад, довго не відкривалась в Україні через високий рівень корупції. Але при цьому чогось вони бренд відкрили у РФ, де ступінь корупції величезний. Вони обрали дивну політику недоступності в Україні, але, вважаю, вона помилкова і їх погубить. Думаю, IKEA буде якось трансформуватися, зважаючи на політичні події та їхню поведінку в спілкуванні, – пояснив Тітамир.

На тлі цього JYSK викликає прихильність у наших громадян. Корпорація першою з цих двох вийшла з Росії та Білорусі, а також відновила продажі в Україні. На думку Тітамира, усі компанії, які залишаються в РФ, будуть мати великі збитки у нас, оскільки близько 70% людей будуть уникати таких марок. Натомість бренди, як JYSK, які показали свою позицію і не стали на бік агресора, будуть, навпаки, збільшувати кількість клієнтів і своїх прибутків. Адже політичне питання сьогодні є принциповим і впливає на багато речей, які, на перший погляд, не пов'язані між собою.

Раніше ми писали про те, як супермаркети змушують вас купувати непотрібні речі та які відтінки найбільше манять покупців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.