Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Хитрощі Епіцентру. Вся правда про те, як мережа може заманити будь-якого українця

Разом з експертом розбираємо, чому люди йдуть купувати все для свого дому в Епіцентр і чому емоції тут – не головне

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

Клієнти мережі приходять з чіткими бажаннями, і маніпулювати ними нема потреби

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

Аби успішно вийти на ринок та завоювати прихильність покупців, компанії застосовують різноманітні стратегії. Бренди намагаються прив'язати певні асоціації до себе. Ми вже писали про це на прикладі данської корпорації JYSK, яка пропагує ідею затишку і спокою в домі і пропонує ці відчуття на різних рівнях. Тепер на черзі українська компанія Епіцентр К.

Разом з експертом Олегом Тітамиром сайт Pro Гроші розібрався, чим мережа приваблює українців і чому вона така успішна.

Епіцентр К – це мережа торговельних центрів в Україні, яку заснувало подружжя колишніх політиків Олександра та Галини Герег у 2003 році. Компанія має 75 торговельних центрів у 35 населених пунктах країни. За офіційними даними товарообіг у 2020 році склав 64,4 млрд грн.

Муха, яка потрапила в мед


Епіцентр – компанія, яка орієнтується на дуже широкий спектр споживачів. У магазинах вже представлено купа товарів для різних потреб, і пропозиція постійно розширюється. Сюди можуть прийти і сільські жителі, і міські, і знайти рішення для своїх осель, садів та будов.

Фото: Facebook/Епіцентр К

У самій компанії пояснюють, що раніше вони намагалися відкривати магазини поряд з великими продуктовими гіпермаркетами. Тоді відвідувачі тих магазинів могли відвідати господарський торговельний центр і навпаки. Зараз же від цього відійшли, і багато магазинів мережі мають власні окремі будівлі, не прив'язані до інших магазинів.

Все підлаштовано під людей, які хочуть покращити свій інтер'єр, проконтролювати свій ремонт, не наймаючи дизайнера. Або якщо з дизайнером, то щоб у них був великий вибір матеріалів в одному місці. Щоб ти прийшов, і зміг придбати максимум потрібного для себе товару, починаючи від побутових потреб до якихось серйозних великих покупок. І з цим вони непогано справляються.
Олег Тітамир

Олег Тітамир

Президент ГО "Українська організація захисту споживачів послуг"

А от що стосується якихось особливих хитрощів, які викликають у покупця бажання купувати товар, то Епіцентр цим не виділяється. Тітамир зазначив, що єдиний і професійний підхід, який правильний з точки зору продажів, у тому, що на касі пропонують всілякі дрібнички: жуйки, цукерки тощо. Але ніяких особливих розстановок товару немає.

У мене таке відчуття, що мерчендайзинг, тобто процес виставлення товару, в Епіцентрі має якусь другорядну роль. Не бачу там ніякого особливого підходу, щоб заманити покупця. Тут суть в тому, що ти, як муха в меді: вже потрапив у те місце, де все є, – пояснив експерт.

Він додав, що в магазинах мережі все розділено на сектори, певні напрямки, як сантехніка, якісь шпалери, плитка, товари для саду чи автомобілів тощо. І ця чіткість – основа, на якій будується стратегія продажів. Якщо людина бажає купити щось, то вона вже знає, де знаходиться ряд з такими товарами, і туди йде.

Фото: Facebook/Епіцентр К

В Епіцентр не йдуть за емоціями


Тобто загалом, у них підхід не такий, як у інших магазинах, де метою є викликати у покупця емоції для покупки. Тут людина вже прийшла купувати. В Епіцентр за емоціями не йдуть, – наголосив Тітамир.

Він додав, що в компанії конкуренти є, але їхня кількість постійно зменшується. Багато з них поглинула сама мережа. І це вдалося реалізувати завдяки можливостям та діям її власників. За словами експерта, минуле засновників Епіцентру дозволило їм мати кращі позиції на ринку порівняно з конкурентами. І загалом успіх компанії в цьому випадку залежить не від стратегії, а від можливостей вищого менеджменту.

Як магазини приваблюють покупців

Раніше разом з експертом ми розібрали феномен "музичного гіпнозу". Маркетологи в своїй роботі використовують той факт, що музика впливає на настрій і бажання людей купувати товари. Тому в магазинах люди постійно чують приємні мелодії.

Загалом є два основних правила, з якими людина піддається впливу:

  • обов'язково включають музику іноземною мовою, щоб людина не концентрувалась на тексті пісні;
  • мелодія має бути невисокого темпу, але при цьому ритмічною, щоб в людини з'являлося відчуття руху.

Але сама музика без додаткових маніпуляцій не має визначального впливу на настрій людей. Читайте, що впливає на бажання купувати більше, ніж планували. Також ми розповідали детально про те, як супермаркети змушують купувати непотрібні речі.

А більше про хитрощі і стратегії різних компаній можна читати щосереди у нашій спецтемі "Психологія брендів". Незабаром ми розповімо, чим приваблює покупців Пузата Хата і на чому побудований бренд АТБ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.