Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Хитрощі Пузатої Хати. Як бренд розкрутив свої вареники і чим тепер приваблює клієнтів

Разом з експертом пояснюємо, завдяки чому бренд "Пузата Хата" став популярним в Україні і в чому його особливість

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

Популярний фастфуд орієнтується не лише на українців

Колаж: Pro Гроші/Дарія Давиденко

Щоразу, коли ми обираємо, в якому магазині купити продукти чи в якого бренду замовити певний товар, на наш вибір впливає багато чинників. Зокрема, на нього намагаються вплинути самі бренди, які будують стратегії і використовують методи, що точно відповідатимуть потребам кожного з нас і викликатимуть бажання купувати.

Чим же людей приваблює Пузата Хата? Ми поговорили з експертом Олегом Тітамиром і дізналися, на якій ідеї базується цей бізнес і чому він такий цікавий для багатьох українців і не тільки.

Пузата хата – українська мережа ресторанів швидкого харчування. Її заснували у 2003 році, власниками є брати В'ячеслав і Олександр Константіновські. По Україні вже відкриті 39 закладів. Мережа має свій торгово-виробничий комплекс, працює доставка обідів, зокрема і через популярні сервіси доставки їжі.

Фастфуд як домашня їжа


Пузата хата є національним фастфудом. Як пояснив експерт, вони використовують традиційні національні елементи в інтер'єрі, готують українську кухню і при цьому мають дуже просту подачу. Власне цим мережа і виграє, і стає цікавою не лише для українського споживача, а й для іноземців, які приїздять в Україну.

Ціни доступні, кухня різноманітна і не дуже дорога. Це швидке харчування, і важливо, щоб був потік людей. Розраховано все в першу чергу на туриста. На будь-якого: іноземного, українського. Якщо звернути увагу на розташування їхніх точок, то ясно, що вони є в таких місцях, де є великий туристичний потік. Крім того, компанія орієнтується на студентів. У цьому їхня фішка й успіх.
Олег Тітамир

Олег Тітамир

Президент ГО "Українська організація захисту споживачів послуг"

Експерт додав, що ще більше закладів не відкриваються і мережа загалом не розширяється з цієї ж причини. Річ у тому, що місць, де вони могли б знайти такий потік людей і розвинути себе, не так багато. Тому натовпи важливі.

Фото: Wikimedia

Орієнтацію на національні елементи підкреслює і головний колір мережі – червоний. У багатьох він викликає асоціацію з борщем, або навіть кольором, який часто використовують у вишивці.

Рідна ідея їдальні


В Пузатій Хаті клієнти по суті обслуговують себе самостійно. Перед людьми великі довгі столи з різною їжею, яку вони можуть обирати стільки часу, скільки потрібно і в бажаних для себе обсягах. І це модель, яка звична і зрозуміла для наших споживачів, оскільки схожа на їдальні, які були раніше.

Модель МакДональдсу – це непросто і дорого. А тут все простіше: людина сама обирає собі їжу, немає помилкових дій, зовсім по-іншому відбувається облік і контроль у мережі, і кухня інакше влаштована. Це процес, найбільш простий і зрозумілий у пострадянському просторі як для працівників, так і управлінців. Плюс для покупця зручно, коли він проходить і їсть очима, набирає все більше, більше. Є час подумати, а не просто швидко на касі замовити і потім чекати. Клієнт проходить по цьому колу і візьме навіть більше, ніж йому треба насправді, – пояснив Тітамир.

А от що стосується інших мереж фастфудів, то експерт каже, що це можна назвати конкуренцією, але вона непряма. Кухня Пузатої Хати відрізняється від МакДональдзу чи KFC, і це різноманіття, яке постає перед споживачем.

Врешті-решт, мережа має популярність в Україні та високі доходи. І це видно зокрема через те, що рекламувати починають бренд уже самі люди. Часто клієнти різних мереж самі роблять з них меми, які потім розповсюджуються інтернетом. Як, наприклад, пародійний акаунт Пузатої Хати в Twitter, який має багато підписників, і який часто плутають з офіційним акаунтом.

Фан-сторінка Пузатої Хати

Фан-сторінка Пузатої Хати

Фан-сторінка Пузатої Хати

Тітамир зазначає, що клієнти брендів, які мають впізнаваність і популярність, самі підхоплюють меми й роблять непряму рекламу. Таке часто можна зустріти в інтернеті, та до цього компанії часто взагалі не мають стосунку.

Розглядаючи особливості бренду JYSK ми вже розповідали, що Інтернет сьогодні важливий для компаній. Експерт пояснював, що заохотити до покупок людей, які навіть ніколи не були в магазині, вдасться онлайн. І тому тут на допомогу приходять соцмережі.

А от як вдається заохочувати клієнтів Епіцентру? Читайте, як мережа може заманити будь-якого українця. Дізнавайтеся і про те, на чому побудований бренд АТБ.

Більше про хитрощі та стратегії різних компаній можна читати щосереди у нашій спецтемі "Психологія брендингу". Незабаром ми розповімо, чим приваблюють покупців мережі "Львівські круасани" та EVA.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.