Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ФОПи в Україні можуть перейти на польську модель податків – як виростуть ставки

Перехід на іншу модель означає не тільки більші ставки для підприємців, але й дорожчі товари/послуги для споживачів

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

ФОПи можуть втратити клієнтів і доходи через нові податки

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Реформа спрощеної системи оподаткування є вимогою Міжнародного валютного фонду. Тож в Україні розглядають можливість запровадження польської моделі для ФОПів. Про це раніше говорив голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Але не пояснив, що в такому разі зміниться для підприємців і споживачів.

Деталі розповів віцепрезидент ICC Ukraine Дмитро Олексієнко.

Перша відмінність польської моделі від української спрощеної системи – річний ліміт доходу. У 2023 році він становить 2 млн євро, а наступного року виросте до 3 млн євро. Українські підприємці, залежно від групи, можуть заробляти на рік не більше 7 818 900 грн.

Значно відрізняються ставки для спрощеної податкової системи. В Україні ФОПи платять невеликий відсоток від мінімальної зарплати, прожиткового мінімуму та місячного доходу. У Польщі ставки вищі:

  • 3% – гастрономічна діяльність (окрім продажу напоїв зі вмістом алкоголю понад 1,5%), тваринництво, рибальство;
  • 5,5% – виробництво, будівництво, перевезення вантажів автомобільним транспортом масою понад 2 тонни;
  • 8,5% – послуги, пов’язані з проживанням, наукові дослідження та розробки, оренда, продаж напоїв зі вмістом алкоголю понад 1,5%, освітні послуги, виготовлення предметів (виробів) із матеріалів, наданих замовником;
  • 10% – надання послуг у галузі купівлі та продажу нерухомості;
  • 12% – послуги IT;
  • 14% – галузь охорони здоров'я, архітектура та інженерія тощо;
  • 15% – послуги в галузі інформації, фінанси та страхування, правові, бухгалтерські та податкові консультації, реклама, маркетингові дослідження, туризм, охорона, культурні та розважальні послуги, спорт і відпочинок тощо;
  • 17% – для підприємців, які здійснюють незалежну професійну діяльність: дантистів, ветеринарів, психологів, юристів, нотаріусів, архітекторів, бухгалтерів, аудиторів, брокерів, вчителів-репетиторів та ін.

Якщо підприємець одночасно займається кількома видами діяльності, що оподатковуються різними ставками, то повинен платити податок на прибуток за кожною встановленою ставкою. Як уточнив Дмитро Олексієнко, для українських ФОПів польська спрощена система означає, що доведеться більше платити в держбюджет, отже може зменшитися загальний прибуток.

Щоб компенсувати втрати, бізнесу доведеться переглядати ціни на товари й послуги. Тож щодо споживача зміни призведуть до подорожчання продукції орієнтовно на 10-12%. Не виключено, що для частини українців якісь послуги стануть фінансово недоступними, і це призведе до зменшення кількості клієнтів.

Новий "європейський" податок в Україні

Раніше ми розповідали, що уряд планує запровадити новий податок для підприємців, який наразі існує у 23 країнах-членах ЄС. Йдеться про податок на захоронення та розміщення відходів, що передбачено законом "Про управління відходами".

Як уточнили в Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів, мета нововведення – стимулювати бізнес сортувати сміття і піддавати повторному переробленню, а не бездумно викидати на полігони.

Екологічний податок у кожній країні Європейського Союзу відрізняється і становить від 5 євро/т до понад 100 євро/т. У нас розглядають розподіл ставок залежно від належності сміття до класу небезпечних або безпечних відходів.

Додатково можуть діяти коригуючі коефіцієнти – підвищувальні або понижувальні. Наприклад, коефіцієнт 10 встановлять для змішаних побутових відходів, які необхідно переробляти повторно. А третину від ставки платитимуть за стабілізоване сміття, яке пройшло компостування. У відомстві уточнили, що зростання плати до потрібного рівня розпочнеться після скасування воєнного стану.

Раніше сайт Pro Гроші писав, кому обов’язково треба вести товарний облік. Також ми повідомляли, що витрати на навчання можна значно зменшити й розповідали, хто має право на податкову знижку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.