Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Витрати на навчання можна значно зменшити: хто має право на податкову знижку

Розповідаємо, за яких умов фізичні особи можуть отримати податкову знижку на навчання та хто має право скористатися цією послугою

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Такою знижкою можуть скористатися платники податків та деякі їх родичі

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці можуть отримати податкову знижку на навчання. Тобто, держава повертає з бюджету частину податку на доходи фізичних осіб, утриманого із заробітної плати, по витратах понесеним за навчання.

Про це повідомляє Головне управління ДПС у Львівській області.

Згідно з Податковим кодексом України, платник податку має право включити до податкової знижки зменшення оподатковуваного доходу за наслідками звітного податкового року. Йдеться про фактичні витрати, які були здійснені платником податку у вигляді суми коштів, сплачених на користь державних закладів освіти.

Компенсацією вартості здобуття відповідної освіти може скористатися як сам платник податку, так і його члени родини першого ступеня споріднення:

  • батьки;
  • чоловік або дружина;
  • діти (зокрема усиновлені).

Право на податкову знижку мають фізичні особи, у яких витрати фактично підтверджені відповідними розрахунковими документами, де зазначено, що платіж за навчання здійснено безпосередньо особою, яка звертається за даною знижкою.

Якщо платник податку все ж таки отримав податкову знижку, то підстави для нарахування компенсації із зазначенням конкретних сум мають відображатися у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

Які податки мають сплатити ФОПи у жовтні

ФОПи 1 та 2 груп до 20 жовтня 2023 року мають заплатити щомісячний платіж у вигляді єдиного податку. Якщо його протермінувати, то це може призвести до нарахування пені та штрафів.

Для підприємців цих груп розмір податку становить:

  • 1 група – 268,40 грн (10% від прожиткового мінімуму);
  • 2 група – 1 340 грн (20% від мінімальної зарплати).

Після того, як ФОПи 3 групи перейшли на ставку 5%, вони мають подати декларацію за 9 місяців, сплатити єдиний податок та ЄСВ (він під час воєнного стану сплачується добровільно). Таким чином розміри податків для таких підприємців становлять:

  • ЄСВ за 3 квартал – 4 422 грн (сплачується добровільно);
  • ЄП за 3 квартал – 5% від доходу (граничний термін – 20 листопада).

Подати звітність до податкової за 9 місяців поточного року можна до 9 листопада 2023-го, але потрібно слідкувати, аби не протермінувати подання декларації.

Раніше ми розповідали, що податкова запустила новий додаток для ФОПів. Також ми писали, як підприємцям зареєструвати РРО. Більше про податки в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.