Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Знають далеко не всі ФОПи: кому обов’язково треба вести товарний облік

На тлі оновлених правил щодо роботи з РРО варто нагадати підприємцям, що їм належить вести облік товарних запасів

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Товарний облік повинні вести далеко не всі ФОПи

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Суб’єкти господарювання, які проводять розрахункові операції з готівкою або через платіжні картки та реалізовують товари/послуги, повинні вести товарний облік. А також мати документи, які підтверджують походження товарів і той факт, що ведеться продаж лише позицій, вказаних в обліку. Водночас не всі ФОПи зобов’язані здійснювати такий контроль.

Сайт Pro Гроші розповідає, на кого розповсюджується дія чинного законодавства щодо обліку товарних запасів.

Аби під час перевірки не виникло проблем, фізичні особи-підприємці, які займаються торговельною діяльністю, повинні у паперовому чи електронному вигляді мати такі документи:

  • інвентаризацію товарних запасів;
  • щодо отримання продукції від інших суб’єктів господарювання;
  • про внутрішньо переміщені товари.

Це розповсюджується на ФОПів-єдинників і підприємців на загальній системі оподаткування. Звісно, не на всіх. Наприклад, якщо ФОПи 1-3 груп працюють за ставкою 5% (не є платниками ПДВ), то їм не потрібно вести товарний облік.

Загалом обов’язок наявності документального підтвердження продажу лише товарів з обліку накладено на:

  • фізичних осіб-підприємців – платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення (окрім ветеринарних препаратів і засобів лікування тварин), ювелірних та побутових товарів із дорогоцінних металів, дорогоцінного та напівдорогоцінного каміння;
  • ФОПів 3 групи, які зареєстровані платниками податку на додану вартість (ставка 3%);
  • підприємців на загальній системі оподаткування, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Що чекає на ФОПів у жовтні

Раніше ми розповідали, що жовтень – це час перевірок, сплати податків і подання звітності в контролюючий орган. Дійсно, до 20 числа поточного місяця ФОПи 1 та 2 груп мають заплатити ЄП за стандартною в цьому році ставкою – 268,40 грн (1 група) та 1 340 грн (2 група). Декларації вони не подають. І можуть за бажанням внести ЄСВ у розмірі 1 474 грн або 4 422 грн, якщо платять за останній квартал.

У жовтні підприємці 3 групи можуть подати декларацію за 9 місяців, заплатити єдиний податок за 3 квартал (5% від доходу) та внести єдиний соціальний внесок. Але граничні терміни аж у листопаді, тому поспішати нікуди.

У жовтні бізнес починають штрафувати за ведення діяльності без реєстратора розрахункових операцій. Контролюючі органи будуть перевіряти, чи працюють ФОПи з РРО. Втім не всі підприємці зобов’язані встановлювати пристрої. Можуть не хвилюватися за відповідальність ті, хто не проводить готівкові розрахункові операції.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що податкова запустила новий додаток для ФОПів і розповідав, чим він буде корисний українцям. Також ми повідомляли, як підприємцям зареєструвати реєстратор розрахункових операцій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.