Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Доведеться віддати 85 тисяч гривень — кого в Україні вже штрафують на такі суми

Пояснюємо, як українцям уникнути проблем з податковою та зберегти свої гроші у цілісності

Фото: УНІАН

В Україні штрафують за незаконну торгівлю у соціальних мережах

Фото: УНІАН

Українці активно займаються підприємницькою діяльністю в Інтернеті. Громадяни, зокрема, продають різноманітні товари у соціальних мережах, але без держреєстрації та застосування РРО/ПРРО.

Про це повідомили у Податковій службі.

Зазначається, що податківцям стало відомо про численні порушення після перевірок, які відбувалися у вересні та жовтні. Наприклад:

  • у Києві один із інтернет-магазинів продавав техніку Apple без застосування РРО/ПРРО, а отже не надавав відповідні розрахункові документи;
  • у Київській області інтернет-магазин продавав косметику на платформі Prom.ua через сервіс переказу коштів LiqPay без реєстратора розрахункових операцій та видачі чека;
  • у Хмельницькій області податківці оштрафували відразу вісьмох підприємців, які торгували товарами в Інтернеті без реєстрації та не сплачували податки.

До того ж Податкова виявила онлайн-майданчик у Житомирі, на якому активно торгували електроінструментами, хоча продавець не зареєстрований як ФОП. А у Дніпропетровській області податківці планують перевірити діяльність сто інтернет-сторінок із продажу товарів.

Що загрожує порушникам

Проводити підприємницьку діяльність, тобто торгувати товарами не маючи для цього держреєстрацію, не можна. У Податковій зазначили, що подібне порушення карається штрафом до 85 тисяч гривень.

До того ж у порушника можуть конфіскувати усю продукцію, знаряддя виробництва, сировину й гроші, які він отримав під час скоєння адміністративного порушення.

Як зареєструвати РРО

Аби уникнути проблем із податківцям юридичним чи фізособам-підприємцям варто подати заяву на реєстрацію РРО. Це робиться особисто або за допомогою законного представника. Для реєстрації потрібно надіслати документи (рекомендованим листом) відповідним органам. Ще можна заповнити заяву на реєстрацію РРО онлайн в Електронному кабінеті платника податків.

Послугу підприємцям нададуть тільки після того, як вони зберуть деякі документи, а саме:

  • заяву про реєстрацію/перереєстрацію реєстратора розрахункових операцій (РРО) за формою: №1-РРО;
  • заяву про реєстрацію/перереєстрацію РРО з торгівлі валютними цінностями за формою: №1-РРОВ;
  • реєстраційне посвідчення РРО (у разі перереєстрації).

Заява щодо реєстрації чи перереєстрації РРО подається до контролюючого органу за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків.

Важливо, що під час реєстрації РРО підприємець отримує фіскальний номер — 10-розрядний числовий порядковий номер реєстраційного запису в інформаційно-телекомунікаційній системі ДПС відповідно до алгоритму його формування.

На які суми штрафують, якщо не користуватися РРО

Раніше ми пояснювали, що ФОПи 2 і 3 груп мали до 1 жовтня встановити реєстратори розрахункових операцій, якщо хочуть уникнути штрафних санкцій. Покарання за порушення законодавства коштує чималих коштів:

  • за перше порушення підприємця оштрафують на 100% вартості проданих товарів/послуг;
  • а кожне наступне порушення впродовж року обійдеться у 150% суми реалізованої продукції.

Зазначимо, що підприємці 1 групи дозволяють провадити діяльність навіть без касових апаратів.

Раніше ми писали, чому ФОПам загрожує розорення. Також ми розповідали, як зміняться податки для підприємців у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.